Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Rezultat glasovanja je potvrda da trebamo nastaviti kritički zagovarati i predlagati sustavne promjene usmjerene prema boljoj zaštiti ljudskih prava građana i suzbijanju diskriminacije", napisala je pučka pravobraniteljica nakon što njezino izvješće nije prihvaćeno.


Neprihvaćanje Izvješća pučke pravobraniteljice za 2015. godinu Lore Vidović u Saboru politički je pritisak na neovisnost institucije. Tome u prilog govori i činjenica da su ga na nadležnim saborskim odborima zastupnici prihvatili jednoglasno.

"Podsjećam da njime, u više od 50 tematskih poglavlja, opisujemo stvarnost s kojom su suočeni naši građani. 

U 2015. godini 92 000 umirovljenika primalo je mirovinu manju od 500 kuna, gotovo svaka peta mlada osoba bila je izvan sustava obrazovanja i sustava rada, a time i u ozbiljnom riziku od socijalne isključenosti.

Hrvatska je po broju oboljelih od melanoma u prosjeku EU, ali je smrtnost veća za 50 posto. Čak 12 tisuća branitelja je prošle godine podnijelo zahtjev za stambeno zbrinjavanje. Stanovnici ruralnih područja žive u selima bez struje, bez vode, bez autobusa ili s neprohodnim cestama. Neprihvatljiva i diskriminatorna retorika u javnom prostoru je i dalje snažno prisutna, a prava manjina doživljavaju se kao ugrožavanje većine.

Sa žaljenjem moram ustvrditi da su dva dana rasprave u polupraznoj sabornici bila posvećena gotovo isključivo ideološkim i vrijednosnim razlikama, a ne problemima koje sami građani prepoznaju kao važna i zbog kojih nam se pritužuju.

Rezultat glasovanja je potvrda da trebamo i dalje nastaviti kritički zagovarati i predlagati sustavne promjene usmjerene prema boljoj zaštiti ljudskih prava građana i suzbijanju diskriminacije. Njihova radna, socijalna, ekonomska i druga prava se i dalje svakodnevno krše ili su ozbiljno ugrožena, dok diskriminacija iz godine u godinu predstavlja značajan problem.

Vezani članci Stipo Mlinarić Mlinarić: "Najbolje da i Medved podnese ostavku. Ništa im nije sveto kad je ugrožena njihova pozicija i privilegije“ Slika nije dostupna Zastupnici ni ne znaju koji je blagdan, ali nisu se službeno pobunili zbog slobodnog tjedna

Nadamo se da 160 preporuka koje donosi Izvješće za 2015. godinu neće ostati mrtvo slovo na papiru, već da će ipak biti provedene, u cilju bolje zaštite ljudskih prava i snažnije borbe protiv diskriminacije u Hrvatskoj. Mi ćemo nastaviti pratiti njihovu provedbu i u isto vrijeme raditi na izazovima koji se nastavljaju i u 2016. godini", napisala je u priopćenju Lora Vidović.