Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč svemu - rade

VIDEO Tri godine neredovite plaće: Umjesto na godišnji odmor, u prosvjed

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto na godišnji odmor, odgojiteljice iz vrtića u Hrvatskoj Kostajnici u novom će radnom tjednu - u prosvjed.

Gotovo tri godine nemaju redovitu plaću - ali ipak rade. Gradska uprava, nadležna za vrtiće, tvrdi kako nema novca, a za rješenje problema nitko ne preuzima odgovornost. Hrvatska Kostajnica mjesto je od posebne državne skrbi, stanovnici upozoravaju kako je život u tom gradu iznimno težak, a sada mu prijeti i gašenje jedinog vrtića na području od 30 kilometara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Plaće ipak sjele na račun Brodosplit u SMS-u okrivio Živi Zid za kašnjenje plaća, oni oštro odgovorili Novo obećanje za obitelji iz Kostajnice (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Nove kuće Obiteljima iz Hrvatske Kostajnice koji su izgubili kuće obećani novi domovi do jeseni: "Samo da dođem u svoju kuću"

>> 'Ja više ne mogu s neisplatom plaća, to je deveti mjesec'

Ove tete već gotovo 20 godina brinu za mališane u Hrvatskoj Kostajnici. No, zaposlenice jedinog vrtića u krugu od 30 kilometara posljednje tri godine plaću na svojim računima vide svakih nekoliko mjeseci.

'Trošimo ono što nemamo, putnih troškova nemamo već dvije godine, ni plaće nemamo', kaže odgajateljica Snježana Kepić. Iako im sutra počinje kolektivni godišnji odmor, one će ga provesti - u štrajku. 'Smiješno bi bilo da vam kažem kad sam zadnji put išla na godišnji odmor', dodaje Kepić.

'Ma kakav godišnji odmor, što nas čeka, bez novaca, gdje da idemo, što da radimo , zatvorimo se u kuću i jest mahune koje smo zasadili', kaže odgajateljica Amelija. 10 zaostalih plaća u veljači im je isplatila sisačka županica Marina Lovrić Merzel. A nakon toga za posao koji rade opet nisu plaćene četiri mjeseca.

'Ima tu i samohranih majka i kolegica s troje djece od koje najstarije ne može ići na studiju, upravo zbog toga', naglašava odgajateljica Kijana Arnautović.

Vrtić je već nekoliko puta bio pred zatvaranjem. Podijeljeni su otkazi, rezane su plaće, smanjen je broj djece. Grijanje su plaćali roditelji. A oni koji su za vrtić zaduženi, gradska uprava - već godinama ponavljaju kako nemaju novca.

'Sadašnja situacija u proračuna je takva di bi trebao ugasiti vrtić, gradsku knjižnicu pa i turističku zajednicu', kaže Tomislav Paunović, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice.

Gradonačelnik je pomoć od vlade tražio više od 20 puta. Hrvatska Kostajnica među najsiromašnijim je gradovima u državi. Područje je to od posebne državne skrbi u kojem se zbog manjka novca i javna rasvjeta gasi ranije.

'Sebi plaću isplaćuju, za sve druge ima, za sve korisnike gradskog proračuna, samo za vrtić nema', kaže Nives Seibert, ravnateljica DV Krijesnica. Ni grad, ni nadležne institucije ne nude nikakvo rješenje za ove žene koje i nakon gotovo tri godine za svoje mališane imaju jednako strpljenja i ljubavi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene