Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misterij

Zašto one idu zajedno na WC, a oni ništa ne čuju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postoji li veći misterij od suprotnog spola? Snalaze li se žene lošije u prostoru i misle li doista muškarci na seks toliko više od žena? Zašto žene odlaze na toalet u grupama, zašto muškarci ne čuju nikoga dok gledaju televiziju...

Vječna pitanja imaju objašnjenja, a odgovori na navedena pitanja leže u našem mozgu. Još u fazi fetusa, svaki se mozak može nazvati ženskim. Između šestog i dvanaestog tjedna trudnoće kod muškog fetusa dolazi do navale testosterona koji mozak pretvori u - muški.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila"

Nakon rođenja, proporcijalno veličini tijela, muški je mozak veći u prosjeku 10 posto.

'Nema jednoznačnih podataka koji bi rekli da je teži mozak odnosno veći mozak i pametniji mozak, a manje težak odnosno laganiji mozak manje inteligentan mozak', rekao je dr. Radoš koji svakodnevno proučava građu i funkciju mozga.

>> Muškarci vole meso, žene povrće

>> Žene teže od muškaraca održavaju formu

>> Žene izbirljivije u izboru partnera, muškarci biraju prema izgledu

>> Muškarci gledaju grudi, žene oči

Najbolji primjer za to je mozak jednog od najvećih umova ikad rođenih. Naime, Albert Einstein imao je mozak koji je bio manji od prosječnog muškog mozga.

'Njegov mozak je bio nešto manji, ali je imao jednu regiju veću - parijetalni lobus koji ima bitnu ulogu u matematici. Na desnoj strani Einstanov je mozak bio bitno veći nego kod prosječnih muškaraca, a posebice žena', rekao je dr. Radoš.

Osoba kojoj je ta regija mozga razvijenija, puno će brže i točnije procjeniti brzinu tri automobila, proći između njih, tj. osjetiti vremensku i prostornu dimenziju.

Doktor Radoš objasnio je kako muškarci najviše koriste desni dio mozga, a žene obje strane jer imaju veći udio bijele tvari, poveznice u mozgu. Mozak muškarca zato je usmjereniji, te su oni u stanju selektirati jednu stvar i na nju se koncentrirati.

'Jedino valjda što mogu u isto vrijeme je razgovarati na telefon i voziti, a što se bilo čega drugog tiče, sve im je problem, pratiti dvije stvari odjednom, raditi dvije stvari odjednom, ako ih pitaš išta dok gledaju televiziju ili film, ništa ne razumiju', smatra jedna od anketiranih djevojaka, a svoje je mišljenje podijelila s novinarkom magazina Provjereno, Anom Blažević.

Upravo zahvaljujući boljoj povezanosti regija u mozgu žene su poznate po tzv. multitaskingu.

'Mogu vikati na muža, kuhati ručak, gledati televiziju i primjetiti da je netko prošao ulicom sa prekrasnim cipelama', objasio je dr. Radoš te dodao kako je još jedna prednost za žene talent govora, stoga ženska djeca i nauče govoriti ranije od muške.

'Među vrhunskim prevoditeljima na svijetu mnogo je više žena nego muškaraca', kaže dr. Radoš.

Amigdala, centar za osjećaje još je jedan uzrok razlika među spolovima. Dominantija je kod žena te stoga one lakše uočavaju emocije, ali ih i pamte.

Je li istinit i stereotip da muškarci imaju veću potrebu za seksom, bilo kada, u bilo kojoj situaciji, s bilo kojom partnericom?

'Žene će vjerojatno za sebe reći: Da, ja isto imam takvu potrebu za seksom, ali itekako mi je važno s kim, kada i tako dalje', rekao je Aleksandar Štulhofer, predstojnik katedre za seksologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Često nailazimo na rezultate istraživanja koji kažu da muškarci na seks pomisle svakih nekoliko minuta, a žene tek nekoliko puta na dan.

'Takvi rezultati su bazirani na tome što vam ljudi kažu. Mislim da kulturološki postoji itekakav poticaj muškarcima da kažu da misle na seks jako često, zato jer ih to čini muževnima, to ih čini uspješnima, to ih čini naprosto pravim muškarcima. Za ženu reći istraživaču da često misli na seks je u najmanju ruku rizično i suspektno. Mislim, jel ona uopće dobro izbalansirana normalna žena ako kaže da vrlo često misli na seks. Dakle, društvo još uvijek nejednako valorizira i lako je moguće da su onda te razlike posljedice ne toga što žene stvarno manje misle na seks, nego što su to manje spremne priznati. Za razliku od muškarca koji će možda i pretjerati, napuhati svoj interes', rekao je Štulhofer.

Znači, muškarci imaju bolje predispozicije za matematiku, vožnju i snalaženje u prostoru, a žene su naprednije na području komunikacije, emocionalnosti i obavljanju više poslova u isto vrijeme. Za seks smo podjednako zainteresirani. Naravno, sve su to generalizacije, karikirane razlike između muškog i ženskog mozga koje ipak treba uzeti s odmakom. Ipak je za glavobolje suprotnog spola odgovorna naša individualnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene