Ispod simbola obrane Vukovara, vodotornja, održan je skup branitelja i više tisuća Vukovaraca moli za Tihomira Purdu.


Skupu se odazvalo više od tisuću Vukovaraca. 'U nama su danas ranjene obitelji koje su opstale, u nama su srušeni domovi ali smo ih obnovili, u nama su branitelji grada koji su ranjeni ali su preživjeli, u nama su svi branitelji svoga doma i grada, a nedužno su na popisu osramoćeni', istaknuo je fra Ivica Jagodić, župnik Župe sv. Filipa i Jakova, predvodeći podno vodotornja molitveni skup na kojem su Vukovarci lampionima ispisali ime grada Vukovara te 'iscrtali' križ.

Vezani članci Mile Dedaković Jastreb Bio je to pakao na zemlji, ali heroji Vukovara sve bi opet ponovili: ''Mi smo mladost proveli u ratu, to su naši izlasci, to su naši tulumi'' Boris Dežulović Dežulović nakon kolumne koja je mnoge zgrozila: "Ne propituje se žrtva Vukovara već oni koji njome trguju"

Polusatni molitveni skup protekao je mirno i dostojanstveno, a organiziran je temeljem ideje mladih grada Vukovara i u suradnji s braniteljskim udrugama i svećenstvom.

Kosor razgovarala s Tadićem

Uhićenje hrvatskog branitelja Tihomira Purde usijalo je atmosferu među braniteljima, ali i na političkoj sceni. Predsjednica Vlade Jadranka Kosor razgovarala je sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i dogovorila da dvije države usklade popise osoba protiv kojih se vode postupci. 

Uhićeni Vukovarac rasplet slučaja čeka u zeničkom pritvoru. Jutros mu je u posjet stigla počasna konzulica iz Zagreba koja je obećala pomoć.

>> 'Obavijestili smo pravosuđe i DORH, Purdu nismo jer je to bila tajna'

>> Srbija spremna prepustiti Purdu Hrvatskoj?

>> Purdu posjetila konzularna djelatnica RH

U međuvremenu, optužbe se nastavljaju. Purda je na Interpolovoj tjeralici bio od 2007. godine. Po tvrdnjama supruge više je puta prelazio granicu i nikad nije imao problema.  I dok se mnogi pitaju što će biti s ostalim hrvatskim braniteljima koje traži Srbija, navodno ih je još četvero, predsjednik Josipović jutros je prozvao i ministarstvo branitelja, šokiran izjavom da je uhićenje rezultat objave registra na internetu prije godinu dana.

Sa srbijanskim predsjednikom, premijerka Kosor se već čula, no ne zna se tko je odgovoran za krivi popis imena koje navodno traži Srbija . Da apsurd bude veći, na njima su se našli ravnateljica vukovarske bolnice doktorica Vesna Bosanac, kao i zapovjednici obrane Vukovara, Mile Dedaković Jastreb i Branko Borković. Srbijanska ministrica pravosuđa za dva dana najavila je posjet Zagrebu, a Srbija je navodno spremna cijeli slučaj Purda prepustiti Hrvatskoj.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju