Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Konzularna pomoć

Purdu posjetila konzularna djelatnica RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konzularna djelatnica hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu, po nalogu ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića, u ponedjeljak je posjetila Tihomira Purdu u pritvoru u Zenici kako bi se uvjerila primjenjuju li se prema njemu sva prava po Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima, doznaje se MVPEI-u.

Po toj konvenciji pritvorenik ima pravo na branitelja, a hrvatska konzularna djelatnica provjerila je i kako se postupa prema Purdi te treba li mu zdravstvena pomoć. Purda nije imao primjedbe, a kako se saznaje, dobio je i branitelja. Posjet je iskoristila i kao priliku da Purdi prenese poruke njegove supruge i obitelji, dodaje MVPEI.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ovo morate znati Razlika između konzulata i veleposlanstva: Znate li kome se i za što možete obratiti ako vam zatreba pomoć u stranoj zemlji? SAD zatvara kineski konzulat - 2 pogoršanje odnosa SAD naredio zatvaranje kineskog konzulata u Houstonu, službenici pale dokumente

Hrvatsko veleposlanstvo u Sarajevu i dalje će biti u vezi s Purdom te mu u okviru svojih nadležnosti pružati potrebnu konzularnu pomoć, prema MVPEI-u. Sud Bosne i Hercegovine izvijestio je srbijanske pravosudne vlasti o uhićenju hrvatskog državljanina Tihomira Purde, koji se nalazi u zatvoru u Zenici, i sada čeka da srbijansko ministarstvo pravde dostavi službeni zahtjev za njegovo izručenje uz popratnu dokumentaciju, a tek nakon toga moguće je odlučivanje o izručenju, potvrđeno je u ponedjeljak Hini u Sudu BiH.

Srbija Purdu traži zbog navodnih ratnih zločina. Vukovarski branitelj Tihomir Purda (42) uhićen je 5. siječnja na graničnom prijelazu u Orašju kad je pokušao ući u BiH. Priveden je na temelju Interpolove tjeralice raspisane na zahtjev srbijanske policije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene