Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusi žele našeg robota

VIDEO: Hrvatskoj se nudi višemilijunski posao s robotima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska ima vatrogasno vozilo koje sposobno gasiti požare bilo kad i bilo gdje. Njegova cijena je 680.000 eura, a proizvodi ga tvrtka DOK-ING, ista tvrtka koja je napravila i prvi hrvatski električni automobil XD.

Iako sada već vjerojatno svi znaju za DOK-ING kao proizvođača prvog hrvatskog elektro automobila, mnogi ne znaju da je koncept XD, zapravo sasvim malen projekt, u usporedbi s glavnom granom te tvrtke, a to su robotički sustavi za čišćenje mina, gašenje požara i podzemno iskapanje. Za jedno njihovo robotsko vatrogasno vozilo, iznimno je zainteresirana Rusija. Radi se o vozilu JELKA-4, odnosno autonomnom višenamjenskom vatrogasnom vozilu srednje klase i mogućem višemilijunskom poslu za Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Ilustracija nepravomoćno Službenica godinama nije dolazila na posao u ministarstvo, a uredno joj isplaćivali plaću: Sud joj naredio da vrati novac Ilustracija Ocjena zaposlenika Ovo su najbolji poslodavci u Hrvatskoj, jedna vrsta kompanija napravila je znatan skok na ljestvici

>> SAD kupio hrvatske strojeve za razminiranje

Kako doznajemo iz DOK-INGa, radi se o otprilike 40-ak vozila, koja bi Rusi htjeli nabaviti, jer im se ono itekako svidjelo na prezentacijama početkom lipnja u Leipzigu te nedavno u Ivanić gradu. Problem? Rusi, koji imaju već određen budžet za nabavku vatrogasnih vozila, ne mogu kupiti izvana veću količinu vozila. Podsjetimo, DOK-ING već izvozi i vozila za razminiranje u SAD, temeljem ugovora iz 2004. godine vrijednog 45 milijuna dolara, kojim je naručeno njih čak 53.

Velik projekt

Na projektu tog autonomnog vatrogasnog vozila na daljinski upravljač, sudjeluje više kooperanata. Osim DOK-INGa, naravno, tu je Brodarski institut iz Hrvatske, britanski institut za istraživanje primijenjene tehnologije, grčke tvrtke DEFINET i KAMPAKAS SA te španjolska Produstos y mangueras especiales SA.

'Vozilo je namijenjeno visokorizičnim industrijskim postrojenjima i kompanijama u području kemijske i naftne industrije, petrokemije, skladištima lakozapaljivih tvari, vojne opreme itd.', objasnila je Ana Majetić, menadžerica prodaje u DOK-ING-u. Cijena vatrogasnog stroja kreće se od 680.000,00 eura, ovisno o dodatnoj opremi i potrebama kupca, dodala je. Daljinski upravljač sastoji se glavnih elektroničkih sklopova te operacijske kontrolne jedinice, a sve zajedno napravljeno je kao autonomni elektronički sistem.

Rusi već imaju dvije JELKE, žele još

Sredinom prošlog mjeseca, održana je i prezentacija vozila u Ivanić gradu, na kojoj je sudjelovalo 80-ak predstavnika različitih domaćih i stranih kompanija.

'Točna je činjenica da postoji veliki interes od strane Rusa za našim proizvodom, obzirom da oni već imaju u vlasništvu dva naša stroja za gašenje požara koji su aktivni na području Rusije. Isto tako, imaju i potrebu za daljnjom nabavkom takvih strojeva, za koje postoji budžet kao i projekcije za nabavkom strojeva u srednjoročnom razdoblju od tri godine', rekla je Majetić. Napomenula je kako Rusi imaju i potrebu za daljnjom nabavom tih vozila. 'Za njih kod Rusa postoji budžet, kao i projekcije za nabavkom strojeva u srednjoročnom razdoblju od tri godine', dodala je.

Domaći interes velik no novca nigdje

Zbog te činjenice, pregovara se s ruskim ministarstvom za hitne situacije i o tome da se proizvodnja preseli u Rusiju, ukoliko dođe do realizacije narudžbe većeg broja JELKA-4 vozila. kad će projekt ući u operativnu fazu, Majetić nam nije znala trenutno točno reći. U DOK-INGu vide zemlje Bliskog istoka, SAD, Rusiju i Francusku kao potencijalno tržište, zbog velikog broja nuklearnih elektrana, kemijskih postrojenja i skladišta lakozapaljivih tvari.

Što se prezentacije u Ivanić gradu tiče, na nju se odazvao velik broj tvrtki, koje su poslale svoje predstavnike s područja vatrogastva i civilne zaštite. 'Na prezentaciji su prisustvovale sljedeće tvrtke: Ina, Pliva, Sinaco, Hrvatske autoceste, HEP, Dioki, Chromos, Petrokemija Sisak, Ziegler, Vatropromet, Brodarski Institut i brojni drugi. Isto tako prisustvovali su i predstavnici Ministarstva obrane, DUZS, Ureda za upravljanje hitnim situacijama, Hrvatske vatrogasne zajednice te pojedini predstavnici Javnih vatrogasnih postrojbi Hrvatske. Od stranih gostiju nazočni su bili predstavnici Gasilske opreme, Gasopa, Ruski Institut VNIIPO, Rafinerije Brod, Lukoila te mnogih drugih', nabrojala je Majetić.

Sve karte u izvoz

'Svi oni su dali veliku podršku ovakvom inovativnom pristupu, ali kako to ide u našoj državi, nitko trenutačno nema novaca za to. Tako da mi ne računamo na hrvatsko tržište, već se kao i kod dosadašnjih proizvoda fokusiramo isključivo na izvoz', zaključila je Majetić. To je i prava šteta, jer Hrvatska možda ne treba 40 takvih vozila, ali četiri bi zasigurno dobrodošla hrvatskim vatrogascima na terenu. Tamo gdje oni ne mogu, JELK-4 može, a to znači i u vatru ako treba.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene