Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako se bliže lokalni izbori, zaredaju svečana otvorenja, od škola do pošta i bolnica. Mnogi od tih objekata nakon rezanja vrpce ostanu neiskorišteni.


Devedesetih godina su se preko noći gotovo u svakom dalmatinskom selu gradile i otvarale pošte. Većina skupih stakleno-mramornih zdanja ostala su prazna, a obećana radna mjesta nikada nisu otvorena. Mještanima jednog vrgoračkog sela prekipjelo je, pa su u svoju poštu odlučili smjestiti - mrtvačnicu.

Vezani članci Sanacija štete od poplave u Kokorićima - 3 Vojska u Kokorićima nakon poplave kopa puteve, građani sretni što su izvukli živu glavu: ''Barem imamo zidove“ Opljačkana pošta na Trešnjevci Još jedna pljačka u Zagrebu: Oružjem zaprijetio zaposlenicama, nitko nije ozlijeđen

Od Vrgorca devet kilometara zavojitim cestama uzbrdo po sred ljutog krša i eto nas u selu Stilje. Bura 'dere', muška čeljad igra na balote. Pravi zimski ambijent dalmatinskog sela, a tu je i pošta. Takvih se krajem prošlog desetljeća nazidalo po čitavoj Zagori. Stakleno-mramorna, prohladna,  prazna. Vrgorčani kažu - Za mrtvačnicu, dušu dalo! Luksuzna izvedba, s telefonom.

Više od deset godina pošta u vrgoračkom mjestu Stilje stoji zaključana i apsolutno neiskorištena. Zanimljivo, ulaz u poštu nalikuje ulazu u crkvu. Baš kao da su tvorci oduvijek znali da će mrtvi i živi podijeliti krov. U nesuđenoj pošti plastični fikusi podsjećaju na vremena kada su se serijski sjekle vrpce, a nije bilo pristojno tražiti na uvid troškovnike za građevinske radove, ni pitati tko će plaćati zaposlene. Direktori u odijelima odslušali su službeni pljesak, rukovali se i otišli, a pošta ostala kao spomenik lažnom obećanju napretka.

Prazne seoske pošte sasvim sigurno nisu ugodna tema. Policija je već podizala kaznene prijave protiv odgovornih u Upravi TKC Split. U javnosti su se spominjale financijske malverzacije u gradnji. No, mještane vrgoračkog sela Stilje zanima samo kako će ubuduće ispraćati svoje mrtve.