Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nismo zbog njih samo plakali

VIDEO: (Ne)zgode iz saborskih klupa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je iza saborskih zastupnika teška, recesijska, štedna godina puna iznenadnih obrata, neugodnih saznanja, nepopularnih poteza, ipak se i iz njihovih redova potkralo neozbiljnosti koji su nas nasmijavale, ali i ljutile.

Iako su saborski zastupnici izabrani od strane naroda, pa bi kao takvi trebali paziti na bonton i manire, često smo bili svjedoci drugačijem ponašanju. Burna rasprava oko kriznog poreza bila je začinjena uličnim rječnikom. HDZ-ova zastupnica Božica Šolić toliko je bila iznervirana da je svojem kolegi iz redova HNS-a Beusu Richemberghu rekla: 'Što se smiješ, majmune'. Nakon toga je zastupnik Richembergh upitao predsjednika sabora Luku Bebića smije li mu se zastupnica tako obraćati, na što je Bebić rekao kako ništa nije čuo. Saborski zastupnici HDZ-a branili su svoju kolegicu opravdavajući je da je na engleskom rekla 'my moon', a ne majmun. Možda bi bilo bolje da je nisu branili.

Pročitajte i ovo Provjereno istražilo poziv na besplatan ''zdravstveni pregled'' - 2 Ne nasjedajte! VIDEO Novinarka Provjerenog tajno snimila lažni zdravstveni pregled: Pogledajte savršeno osmišljenu prijevaru Provjereno istražilo poziv na besplatan ''zdravstveni pregled'' - 3 Ne nasjedajte! Novinarka Provjerenog tajno se ubacila na ''zdravstveni pregled'' i raskrinkala prevarante: Pogledajte što pokušavaju podvaliti

Epizode Linića i Bebića

Posebno zanimljiv odnos nastavili su i ove godine Slavko Linić iz SDP-a i predsjednik sabora Luka Bebić. Slavko Linić je tako naglasio kako je SDP protiv imenovanja Popijača, Milinovića i Šukera, na što mu je Bebić rekao kako je dva puta zlorabio institut povrede poslovnika i izrekao mu opomenu, što je itekako razljutilo Linića da je počeo vikati. Bebić ga je upozorio da je dosta dernjave, a Linić je to shvatio kao napad na svoj posao i dužnosti u Saboru. 'Smirite se, smirite se gospodine Linić, to vam je loše za ten', uzvratio mu je na to predsjednik sabora Bebić. Drugi dan, kada bi bilo normalno da su se tenzije smirile, saborski protivnici upitani su za mišljenje. 'Ja mislim da bi se on tukao, kad bi za to imao partera. Ali kad bi do toga i došlo, ja se ne bih povukao', osvrnuo se Luka Bebić na incident. Linić je ipak bio manje sklon konfliktu te rekao kako Bebić sjednicu ne vodi kao predsjednik Sabora već kao predsjednik HDZ-a, uz stalno teroriziranje manjina. Na Linićevu izjavu kako se on inače ne ponaša svadljivo nego Bebić u njemu budi zvijer, Bebić je rekao kako Linića žali te da on kod njega ne budi nikakve emocije.

Zašto napadate Sanadera?!

Luka Bebić bio je jedan od glavnih aktera još jedne saborske anegdote koju će mnogi pamtiti. Kao predsjednika Sabora zasmetalo ga je što zastupnici tijekom rasprave neprestano spominju bivšeg premijera Ivu Sanadera i njegov odmor na jahti 'Malo vitra' .Vidno iznerviran, Bebić nije mogao sakriti stranačku pripadnost. 'Kako se ponavljaju neke stvari do beskonačnosti. Možete li izmisliti nešto drugo, ovo je već toliko izlizano da je svakome dosadno slušati. Pustite čovjeka da se odmara, što se ga dovezali, vi i novinari?', upitao se Luka Bebić. Dodao je kako se uzastopnim ispitivanjem i spočitavanjem na račun Sanaderova odmora zapravo čini ograničavanje temeljnih prava i sloboda čovjeka. Bebić se zapitao i zbog čega nitko ne spominje nekoga drugog od ostalih 'stotine tisuća ljudi koji plove i odmaraju se na Jadranu'.

Kada se Šeks uzbudi

Kako to izgleda kada se Šeks uzbudi možete pogledati u video prilogu koji objašnjava i zbog čega je do toga došlo. Sve je počelo kada se povuklo pitanje kako je moguće da netko u Sabor unese letke unatoč straži. Posebno je u ovoj priči šokiran bio Vladimir Šeks, potpredsjednik Sabora, kojem nikako nije bilo jasno kako je Radomir Pejić, predsjednik Društva bivših političkih zatvorenika, unio u sabornicu propagandni materijal. Vidno uzrujani Šeks dao je izjavu medijima, jedva hvatajući zrak i birajući riječi. Rekao je kako je saborska straža dužna pregledati svakog posjetitelja na galeriji te biti uz njega i dodao kako će zbog ovog propusta biti pokrenut stegovni postupak. Pejić je ipak zgradu Hrvatskog sabora napustio bez ikakve prijave.

Riječnik nedoličan saborskim zastupnicima

Riječi kojima u saboru ne bi smjelo biti mjesto, bez obzira o čemu je riječ, stigle su i od strane Zorana Vinkovića, SDP-ovog zastupnika i đakovačkog gradonačelnika. On je izgubio živce kada ga je Povjerenstvo za odlučivanje sukoba interesa kaznilo jer je tijekom 2008. od Hrvatskog sabora protupravno naplatio putne troškove iako je na sjednice u Zagreb dolazio službenim automobilom. 'Ovu odluku neka povjerenstvo objesi za 'neku' stvar, ne za 'onu' stvar već za 'neku' stvar jer 'onu' stvar nemaju' slikovito je poručio Vinković.

Pitanje dijaspore uvijek bude složenije nego što se očekivalo i za sobom povuče teške riječi. Tako je bilo i kada se u Saboru raspravljalo kome i zašto treba dijaspora te kako brojati glasače na referendumu za EU i ostale predložene ustavne promjene. Nazif Memedi, zastupnik romske nacionalne manjine, uvrijedio se zbog riječi predsjednika SDP-a Zorana Milanovića koji se osvrnuo na činjenicu da Romi nisu uvršteni u Ustav kao nacionalna manjina. 'Taj dokument, prije nego što je poslan u Sabor, nitko od onih kojih se tiče nije pročitao. Jer da jest, onda bi primijetili da u preambuli nema Roma kao jedne značajne manjine u Hrvatskoj', rekao je Milanović na što se Memedi pobunio. 'Nije istina da nisam pročitao i da ne znam. Ne može on omalovažavati Rome! On je još zelen za mene! Doviđenja!', rekao je Memedi i dobio pljesak vladajuće stranke.

Zadnja anegdota iz saborskih kupa ne odnosi se na ono što su zastupnici rekli već što je kamera fotoreportera u Saboru zabilježila. A ona je snimila desktop sliku prijenosnog računala jednog SDP-ovog zastupnika koju krasi Jadranka Kosor. Premijerka se našla na računalu Arsena Bauka, zastupnika najveće oporbene stranke, a razlozi zbog kojih je to učinio, ipak su ostali poznati samo njemu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene