Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedan dan radnog staža

VIDEO: Mirovinu pokloni poštaru, samo potpiše papir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znate li koliko iznosi najniža mirovina u Hrvatskoj? Nećete vjerovati, punih 18 lipa! Upravo toliko umirovljenik Ivan Jesenović iz Jagodnjaka prima svaki mjesec od države. Mirovina je rekordno niska jer Ivana sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća ni jedan poslodavac nije vodio u evidenciji. No, to nije kraj njegovim mukama.

Dolasku poštara Ivan se ne veseli. Svaki mjesec mu isplaćuje najnižu mirovinu u Hrvatskoj! 'Pa to i jest smiješno, što raditi s 18 lipa, taj novac nitko ne bi s ceste pokupio', rekao je Jesenović. No, nije greška. Od Ivanove mirovine skuplji je papir na kojemu stoji njezin iznos. 'Ja to poklonim poštaru, samo se potpišem na papir', kaže Jesenović.

Pročitajte i ovo Umirovljenica, ilustracija Objavio HZMO Poznato kada stižu mirovine: Određene skupine posebno će se razveseliti Mirovine - 2 Veliko iščekivanje Dnevnik Nove TV doznaje što će se dogoditi s mirovinama nakon zimskog usklađivanja: "Dobili smo jedno obećanje, više im ne vjerujemo"

Ivan Jesenović 37 godina radio je u Njemačkoj, a tri u Hrvatskoj. Nijemci mu uredno isplaćuju zarađeno, no u Hrvatskoj evidencije o njegovom stažu nema. Od nekoliko hrvatskih poduzeća, prijavilo ga je samo jedno, i to na jedan jedini dan! 'Sada je jako, jako teško dokazati da sam radio u Hrvatskoj. Mi smo prognani iz Baranje. Kad se bježalo, otišli smo s glavom na ramenima, a svi papiri su mi tu ostali', kaže Jesenović.

Ima Ivan još problema s administracijom. Tri hrvatske ustanove upisale su mu tri različita prezimena. Uz potragu za mirovinom, mora dokazati i kako se preziva! 'Nema šanse da se to dogodi u Njemačkoj. Ovdje moram ići u Narodne novine i razna mjesta, a u Njemačkoj su mi to riješili za pet minuta', objašnjava Jesenović. Ivan danas živi od novca zarađenog u Njemačkoj. Hrvatska mirovina ostaje poštaru. Ivanu, pak, pravo na zdravstveno osiguranje i nastavak borbe s hrvatskom administracijom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene