Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S ispruženom rukom i osjećajem srama Biserka zarađuje za kruh. Od 2.600 kuna mirovine, nakon ovrha i kredita ostane s 250 kuna. Nije joj ugodno prositi u središtu grada, ali druge - kaže - nema, jer nema ni supruga ni djece.


'Imam 22 ovrhe, tri kredita, koga sam god molila za pomoć, odbio me. Nema teže nego moliti. Onaj tko nema bi ti dao. Onaj koji ima ti ne da. To je bilo i bit će', rekla je Biserka sa suzama u očima dok s ispruženom rukom na ulici zarađuje za kruh.

Vezani članci Kad će u primjenu novi ovršni zakon? (Foto: Dnevnik.hr) - 5 "Nisam ni znala da sam dužna": Izmjene Ovršnog zakona opet izazivaju prijepore Prosvjed blokiranih građana, arhiva (Foto: Pixell) Je li ovo rješenje za 320.000 građana? "Više ne bi bilo situacija da dugujete 200 kuna, a trošak je 800 kuna"

Nakon što je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na ocjenu ustavnosti poslala ovršni zakon - poslijepodne je primila i Udrugu blokiranih. S druge strane, u Ministarstvu pravosuđa i dalje smatraju kako Zakon nije u suprotnosti s Ustavom, ali da će poštivati odluku Ustavnog suda - kakva god ona bila.

Protiv ovršnog zakona - udruga blokiranih bori se od početka. Ocjenu ustavnosti tražili su prije 10 mjeseci. No, odgovora još nema. Danas su imali sastanak s predsjednicom koja je također od Ustavnog suda tražila ocjenu ustavnosti, ali samo za dva članka - koja se tiču prava zaštite na dom.

'To je zaštita krova nad glavom i da se ne može više ovršiti nekome stan jedan jedini za dug od 300 kuna, što se dešava', rekla je Miriam Kervatin iz Udruge blokirani. U Ministarstvu pravosuđa drugačije misle.

Predsjednica od Ustavnog suda zatražila ocjenu ustavnosti Ovršnog zakona

'Ministarstvo pravosuđa smatra da su osporavane odredbe u suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske, međutim ako Ustavni sud odluči drukčije - Ministarstvo pravosuđa će svakako poštovati takvu odluku', rekla je Renata Duka, pomoćnica ministra pravosuđa.

Protiv Ovršnog zakona od početka je i udruga javnih ovršitelja koja čeka presudu Europskog suda pravde u Luksemburgu. Sad pred Sabor i Vladu idu s konkretnim prijedlogom.

'Da se svim ovršenicima čije su nekretnine prodane na dražbi, dodijeli status zaštićenih najmoprimaca u jednom. Znači da im se nađe zamjenska nekretnina u vlasništvu ili države ili jedinice regionalne samouprave gdje imaju prebivalište i da se na taj način riješi njihov stambeni status', kaže Vedran Vidmar iz Udruge javnih ovršitelja.

Biserka svoj dom ni nema. Živi u gradskom stanu. S ovrhama i kreditima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju