Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Četiri tisuće svjetskih gradova u 120 zemalja već četvrtu godinu zamrači se simbolično u promoviranju očuvanja i brige za planet i štednje energije. Hrvatima se očito još ne štedi, jer kao i svake godine na ovaj dan Hrvatska je - blještala. U mraku su bili tek pulska Arena, Tkalčičeva ulica u Zagrebu, jedan dubrovački hotel, te šibenska i osječka katedrala.


Dok se sav svijet jučer tradicionalno gasio za planet, Hrvatska je tradicionalno svijetlila. Građani koje smo pitali jesu li jučer ugasili svjetla, uglavnom su davali negativan odgovor, iako je bilo i onih koji su svjetlo između 20.30 i 21.30 sati ugasili. 'Sin me natjerao', rekla je jedna građanka. Neki pak smatraju da 'njihovo domaćinstvo ne bu svijetu ništa pomoglo'.

Vezani članci Zaštitna maska bačena u more Dijelovi će ostati u prirodi i do neke iduće epidemije, a dio će završiti i na našem stolu: Stručnjaci objašnjavaju koliko maskama treba da se razgrade SE Marići Za zelenu Hrvatsku: Ulaganja zbog kojih uspješno pratimo Europski zeleni plan, u pogon uskoro idu još dvije sunčane elektrane

>> VIDEO: Gradovi diljem svijeta ugasili svjetla

Ali može pomoći kućnom proračunu. Isključivanjem elektronike noću, 10 posto je manji račun za struju. Štednom žaruljom troši se 60 posto manje energije. Pranjem rublja na 30 umjesto na 40 stupnjeva, ušteda je 40 posto. Energija se rasipa i lošim prozorima, slabim fasadama, neizoliranim zidovima. I ploča štednjaka mogla bi se gasiti prije vrenja. Nakon što smo im otkrili te podatke, neki su nam priznali da bi ugasili neke uređaje da su imali te informacije. 'Sljedeće godine', rekao nam je jedan prolaznik.