Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mogli smo barem uštedjeti

VIDEO: Kad se svijet ugasi, Hrvatska zablista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri tisuće svjetskih gradova u 120 zemalja već četvrtu godinu zamrači se simbolično u promoviranju očuvanja i brige za planet i štednje energije. Hrvatima se očito još ne štedi, jer kao i svake godine na ovaj dan Hrvatska je - blještala. U mraku su bili tek pulska Arena, Tkalčičeva ulica u Zagrebu, jedan dubrovački hotel, te šibenska i osječka katedrala.

Dok se sav svijet jučer tradicionalno gasio za planet, Hrvatska je tradicionalno svijetlila. Građani koje smo pitali jesu li jučer ugasili svjetla, uglavnom su davali negativan odgovor, iako je bilo i onih koji su svjetlo između 20.30 i 21.30 sati ugasili. 'Sin me natjerao', rekla je jedna građanka. Neki pak smatraju da 'njihovo domaćinstvo ne bu svijetu ništa pomoglo'.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Sadašnjost i budućnost Nijedna zemlja nije imuna, a nose povijesnu odgovornost na leđima: 10 država poduzelo je važne korake Ilustracija Dovoljan je jedan poziv Nema potrebe da stari automobili završe u prirodi ili trunu po dvorištima: Pogledajte kako na njima možete zaraditi

>> VIDEO: Gradovi diljem svijeta ugasili svjetla

Ali može pomoći kućnom proračunu. Isključivanjem elektronike noću, 10 posto je manji račun za struju. Štednom žaruljom troši se 60 posto manje energije. Pranjem rublja na 30 umjesto na 40 stupnjeva, ušteda je 40 posto. Energija se rasipa i lošim prozorima, slabim fasadama, neizoliranim zidovima. I ploča štednjaka mogla bi se gasiti prije vrenja. Nakon što smo im otkrili te podatke, neki su nam priznali da bi ugasili neke uređaje da su imali te informacije. 'Sljedeće godine', rekao nam je jedan prolaznik.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene