Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slavko Linić oštro:

'40 javnih tvrtki smo stvorili da gube novce i navikli da porezni obveznici plaćaju sve'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Slavko Linić uputio je novu kritiku tvrtkama javnog sektora i poručio kako će neke prakse u njima morati prestati doslovce preko noći nakon 1. srpnja.

Reforma u javnom sektoru, bila je tema konferencije na regionalnoj razini održane u zagrebačkom hotelu Sheraton, kojoj je nazočio i ministar financija Slavko Linić.

Pročitajte i ovo Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi" Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom”

>> UŽIVO Milanović: Zašto se nitko nije pitao zašto je porez na dječje cipele i većinu hrane 25 %?

Ministar Linić je na početku istaknuo uspjehe koje je Hrvatska postigla u dugom periodu pregovora s Europskom unijom i pristupa EU. Istaknuo je uspješno, ali i odgovorno korištenje predpristupnih europskih fondova. Dodao je kako smo bili vrlo uspješni u promjenama akata, no da smo s druge strane bili manje uspješni u njihovoj provedbi.

Magična granica 1.srpnja

'Od 1. srpnja naš posao će biti koliko smo uspješni u provedbi akata koje smo donijeli i koliko ćemo biti odgovorni u vođenju brige oko nadzora nad imovinom Hrvatske, načinom korištenja i načinom upravljanja javnim sektorom', istaknuo je Linić.

Nadalje je istaknuo i važnost korištenja sredstava EU nakon 1. srpnja, za razvoj Hrvatske u svim segmentima, od državnih, javnih do lokalnih. U tom smislu ministar je opet naglasio odgovornost u korištenju tih sredstava.

Kritika javnom sektoru

Linić je istaknuo kako javni sektor u Hrvatskoj kasni s procesima restrukturiranja te kako ti procesi kod nas pokazuju prekomjerno trošenje novca na članove uprava i zaposlene s jedne strane i nedovoljnu financijsku aktivnost s druge strane, ponajviše u vidu investicija.

'Upravljamo sredstvima na način, da sve prebacujemo u javni dug, što znači da nismo uspostavili osnovne elemente ekonomike poslovanja. Navikli smo da porezni obveznici plaćaju sve, neovisno da li je to željeznička infrastruktura, da li su to plaće u željeznici, da li je to održavanje vozila teretnog prometa, putničkog prometa, na jedno 30-40 tvrtki, koje smo stvorili da bi samo gubili novce', upozorio je Linić.

5 do 12

Dodao je kako smo se tim problemom počeli baviti sada, pred sam ulazak u EU i 1. srpnja, kada takve stvari više neće biti dozvoljene. 'Da ne govorim o Croatia Airlinesu. To ste sve gledali i vidjeli tijekom nekoliko posljednjih mjeseci', napomenuo je ministar.

'Uprave (su) neuspješne, ne znaju postaviti niti procese, ne znaju postaviti niti ekonomike, ali s naplatom svojih nekakvih ugovornih potraživanja, s prekomjernim iznosima koji su neprimjereni za Hrvatsku', istaknuo je ministar. 'Uz sve uspostavljene regulative vezane za nadzor i praćenje', zaključio je.

Situacija je to, poručio je Linić, koja se mora promijeniti preko noći.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene