Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S Angelinom i Hagueom

Vesna Pusić na Globalnom summitu o sprječavanju seksualnog nasilja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovat će u četvrtak u Londonu na plenarnom zasjedanju Globalnog summita o sprječavanju seksualnog nasilja u sukobima, a ujedno će predsjedati i ministarskim radnim sastankom na temu "Skrivene žrtve seksualnog nasilja", najavljeno je iz ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Ministrica Pusić jedna je od predvodnica globalne inicijative za sprječavanje seksualnog nasilja u sukobima koju je 2012. pokrenuo britanski ministar vanjskih poslova William Hague koji je zajedno s posebnom izaslanicom Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice Angelinom Jolie domaćin četverodnevnog summita koji će okupiti 1.200 sudionika iz 115 država, od kojih 48 ministara vanjskih poslova i više od 100 predstavnika nevladinih organizacija, a sudjelovat će i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, državni tajnik SAD-a John Kerry, te administratorica UNDP-a Helen Clark.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bio u bijegu Pronađeno tijelo muškarca koji je kemikalijom zalio ženu i djecu: "Čvrsto vjerujemo da je riječ o njemu" Gužva na St. Pancrasu posljedica Brexita Gradonačelnik upozorio: "Nove kontrole Europske unije izazvat će kaos!"

Holivudska filmska glumica Jolie i ministar Hague u utorak su na summitu, koji traje od 10. do 13. lipnja, obećali poduzimanje konkretnih poteza - kažnjavanje odgovornih i pomoć žrtvama. Svrha je sastanka na vrhu pozvati na akciju čiji je cilj zaštititi žene, djecu i muškarce od silovanja i seksualnih napada u ratnim područjima.

Angelina Jolie: 'Mit je da je silovanje neizbježan dio sukoba'

"Mit je da je silovanje neizbježan dio sukoba", rekla je glumica na marginama summita. "Riječ je o ratnom oružju uperenom protiv civila. Silovanju se pribjegava da bi se ponizilo i mučilo ljude, a često i vrlo vrlo mlade ljude..., a kao međunarodna zajednica mi smo za to odgovorni. Ova je tema predugo bila tabu."

Angelina Jolie počela je 2012. s Hagueom surađivati na problemu nekažnjenih počinitelja silovanja i njihovih žrtava u ratnim područjima.

Britanski ministar je kazao kako će se na summitu, kojemu će prisustvovati i američki državni tajnik John Kerry dogovoriti i globalni protokol kojim će se međunarodna zajednica angažirati na donošenju međunarodnih standarda o evidentiranju i istrazi seksualnih zločina kako bi se što više počinitelja privelo pravdi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene