Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NISU JOJ MOGLI NAĆI POSAO?!

Vesna Nađ bila primorana koristiti povlasticu 6 + 6

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proteklih godinu dana Vesna Nađ koristila je povlasticu 6+6, a potom nastavila s radom u državnoj službi.

Zakon kaže da može ili koristiti naknadu ili se vratiti na posao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kotromanović na Facebooku ''Gospodine Kovačiću za razliku od mojeg nasljednika imate petlje…'' Slika nije dostupna Ministar Kovačić prijeti ostavkom Pogledajte video koji je uzrokovao buru u redovima vladajućih

"Ne može i jedno i drugo", kazao je saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin.

Ali ona je iskoristila.

"Takva stvar se ne bi smjela događati i definitivno pokazuje da imamo propust u pravnom reguliranju te tematike koja opet košta porezne obveznike, državni proračun i nije dobro", smatra predsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Robert Podolnjak.

Vesna Nađ o tome danas - ne želi. Dokumenti koje nam je dao ministar uprave Ivan Kovačić dokazuju da je Vesna Nađ po prestanku obavljanja dužnosti zamjenice ministra podnijela zahtjev za povratak na stari posao koji joj je bio zajamčen posebnim ugovorom.

"Nismo mi zaposlili Vesnu Nađ nakon povlastice 6+6, zaposlilo ju je Ministarstvo branitelja. Mi smo napravili premještaj, kakvih ima na desetke ili na stotine premještaja godišnje. Ja Vas molim, pišite korektno, jer ispast će da je gospođa Nađ ili lopov, a da sam ja nju uhljebio nakon 6+6", kazao je Kovačić.

Ministar branitelja Tomo Medved imao je 45 dana da ispuni zahjev, ali odgovarajuću poziciju, kaže, nije uspio pronaći.

"Ja sam u nekoliko navrata pisao uredu Vlade RH, za vrijeme dok je premijer bio gospodin Tihomir Orešković, nakon toga kolegama ministrima uprave i pravosuđa", kazao je Medved.

Pa je potpisao odobrenje da joj se isplati dužnosnička naknada, koja je u takvoj situaciji previđena zakonom.

Dobro je, smatra profesor Vedran Đulabić s Pravnog fakulteta, kada dužnosnici dolaze iz sustava, no očito je, kaže, problem kada se u taj sustav trebaju vratiti.

"To što se nekome nije moglo pronaći godinu dana mjesto... Mislim da je to stvar nedostaka znanja između ostalog, a onda malo i političke zlonamjernosti i revanšizma", kaže profesor Đulabić.

Vesna Nađ, unatoč naknadi, i dalje je slala žalbe tražeći povratak na posao, a tek po rješenju tijela Ministarstva uprave, ministar Medved našao joj je posao kod kolege Kovačića.

"Ukoliko je postojalo radno mjesto, a službenica nije raspoređena... To je odgovornost onoga tko ju je trebao rasporediti. A ukoliko nije postojalo, trebalo ga je, da tako kažem, stvoriti. Da bi osoba bila raspoređena na radno mjesto sukladno svojoj stručnoj spremi", ističe Boris Pleša iz Sindikata državnih službenika i namještenika.

Zakon o pravima dužnosnika je promijenjen krajem prošle godine. Na inzistiranje Mosta, pravo na naknade je ograničeno.

"Tada smo to pravo ograničili na 6+6 samo za one dužnosnike koji će biti najmanje godinu dana na dužnosti. Za sve one koji će biti manje od 3 mjeseca do godinu dana, bit će to ubuduće 3 mjeseca puna naknada i 3 mjeseca pola naknade", pojasnio je Podolnjak. 

Oni koji na dužnosti budu kraće od toga neće imati pravo na naknadu.

"Naravno da su zlouporabe moguće, kao i u svakom sustavu. Međutim, takve zlouporabe bi trebalo prikazivati i sankcionirati bilo putem Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a ako se radi o nećem više, možda postoje i elementi kaznenog djela", kazao je Peđa Grbin.

Slučaj Vesne Nađ otvara pitanje ponovne izmjene Zakona, ali i pitanje odnosa prema stručnim ljudima koji pripadaju drugim političkim opcijama. 

"Ili je zakon loš pa bi ga trebalo mijenjati, ili je zakon dobar, ali se ne provodi u praksi, pa bi odgovornost trebali tražiti kod onih koji ne poštuju zakon. Kao što smo čuli, može se koristiti ili povlastica i plaćanje naknade 6 + 6 dodatnih mjeseci, ili se naći pravo mjesto za osobe koje se nađu u toj situaciji. A kao što smo vidjeli, Vesna Nađ je tražila radno mjesto, nije tražila povlasticu, ali izgleda da je na neki način bila primorana. Postavlja se pitanje, što u slučaju kada dođe do smjene vlasti, različitih političkih opcija, treba li tu tražiti odgovornost i ako je postojalo slobodno mjesto zašto ona nije na njega raspoređena, nego se išlo za tim da se koristi povlastica. Što se tiče tvrdnji da je ovdje riječ o presedanu, to je demantirao sam ministar Ivan Kovačić. Danas je rekao da zapravo kad se spominje riječ presedan da je to sramoćenje", izvijestila je ispred Banskih dvora reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene