Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZVANREDNA PRESICA

Kovačić: "Lov na vještice je apsolutno nedopustiv"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivan Kovačić je u subotu zaprijetio ostavkom ako se premijer Andrej Plenković javno ne očituje, a saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić ne ispriča zbog toga što je podlom nazvao Kovačićevu odluku da za savjetnice uzme bivše SDP-ove kadrove Višnju Tafra i Vesnu Nađ.

Potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić održao je izvanrednu konferenciju za medije u 11 sati u Ministarstvu uprave. Istaknuo je kako smatra da je problem našeg društva - podijeljenost. Rekao je i kako neke njegove izjave možda nisu bile primjerene javnom prostoru, ali nikada nije izjavio nešto poput onoga što je kazao Josip Đakić.

Pročitajte i ovo Ivan Penava i Andrej Plenković Navodno tajno snimljeno Plenković snimljen kako vrijeđa Penavu i Most? "Moja baba pokojna bi tako mogla biti gradonačelnica Vukovara... Most - to su bolesnici" Andrej Plenković dijeli se šakom i kapom Plenković komentirao veliko okupljanje ljevice, najavio i novi paket potpore umirovljenicima

"Gospodin Đakić se nema razloga ispričavati meni, gospođama ni hrvatskoj javnosti. Mi smo podijeljeno društvo, ovakve mržnje i polariziranosti ne bi trebalo biti. Ako se neka skupina zalaže za nečija prava, onda to ne bi trebala to raditi tako da mrzi drugoga", kazao je Kovačić.

"Ja jesam svašta govorio, ali nikada nisam rekao da svom SDP-ovom smeću treba dati otkaz. Od mene takvo što nećete čuti", kazao je.

"Dok sam ja ministar, one će biti zaštićene"

Istaknuo je da su dvije službenice o kojima je bila riječ bile službenice i u prošlim vladama. "Lov na vještice je apsolutno nedopustiv. Ako su one krive za politiku neke vlade, onda je to sramota. Dok sam ja u Ministarstvu uprave, one će biti zaštićene."

Kovačić je potom riječ dao Ivici Relkoviću, svome posebnom savjetniku.

"Do sada je ovo ministarstvo radilo usluge drugima, a sada prvi put želi modernizirati upravu, da bi gospodarski krenula dalje i da bi administracija bila propusna. Ministarstvo i Vlada kojoj dajemo potpunu potporu treba biti hrabra, usuditi se raditi, donositi odluke u korist Hrvatske, bez obzira na to iz koje kvote ministri dolaze. Nismo se svrstali. Ni jedna akcija nije usmjerena kontra HDZ-a ili u korist Mosta", kazao je Relković.

"Došli smo u situaciju da nas ispituju za nekakve ploče i grbove", kazao je Relković. "Molim vas da nađete bilo gdje da sam bilo kada i gdje, makar u pripitom stanju, ispjevao ijedan stih ustaške pjesme. Nađite svjedoka da sam rekao sintagmu koju neću izreći, a znate kako glasi. Gospodin Bauk je imao četiri mjeseca sve te statute u ovoj kući, nitko ga nije sprječavao da ih riješi", kazao je Relković, dodajući da su ti statuti od devedesetih. Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministar Kovačić prijeti ostavkom Pogledajte video koji je uzrokovao buru u redovima vladajućih  "Neka povjerenstvo ne traži povijesne činjenice, već model kako da to riješimo. Neka g. Bauk nađe snimke svojih prijatelja iz Sabora u određenim stanjima i s određenim pjesmama", kazao je Relković. "Zaštita osobe ma tko ona bila, njenog prava na rad i dostojanstvo, to je ono za što sam se ja borio u ratu u kojem sam četiri mjeseca bio u logorima", kazao je Relković. Kovačić i on, nastavlja, nisu htjeli službenice uvlačiti u ovu priču.

"Ako baš hoćete, ispričavamo se i g. Đakiću, kojeg smo morali spomenuti, makar se on ne ispričao", kazao je Relković. Kovačić je potom kazao da idu u Vladu. "Kad već pišete, pišite o meni kako god hoćete, dužnosnik sam", kazao je, dodajući da nije u redu da se o Vesni Nađ piše o tome da je zaposlena nakon šest plus šest.

Podsjetimo, Kovačić je zaprijetio u subotu ostavkom ako se premijer Andrej Plenković javno ne očituje, a saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić ne ispriča zbog toga što je podlom nazvao Kovačićevu odluku da za savjetnice uzme bivše SDP-ove kadrove Višnju Tafra i Vesnu Nađ.

Vlada je u nedjelju priopćila da neće biti ostavke ministra uprave jer su imenovanja Tafre i Nađ provedena u skladu s propisima i u dogovoru čelnih ljudi nadležnih tijela.

Most je nakon toga priopćio kako istup Josipa Đakića smatra vrlo nekorektnim s obzirom da je to bila zajednička odluka dva partnera u Vladi te da im je drago da je premijer Plenković odmah reagirao i podržao odluku ministra Kovačića i ostatka Vlade, prenosi Hina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene