Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebački Županijski sud povrdio je optužnicu za ratni zločin nad hrvatskim civilima na početku Domovinskog rata protiv Veljka Stjepanovića, bivšeg "milicionera" tzv. Krajine koji je u međuvremenu postao nizozemski državljanin, a ranije je uz jamčevinu pušten da se brani sa slobode.


Optužno vijeće suca Tomislava Juriše je Veljku Stjepanoviću potvrdilo optužnicu za ratni zločin nad hrvatskim civilima 1991. u okolici Daruvara.

Vezani članci Škabrnja, 18. studenoga 2019. (Foto: Pixsell,Dino Stanin) Obljetnica pada Vukovara i masakra u Škabrnji: Documenta poziva na učinkovitije procesuiranje zločina Policija, ilustracija (Foto: Pixsell,Davor Javorovic) Podignuta optužnica za ratni zločin u Vukovaru: Hrvatskog su vojnika udarali, sjekli, palili...

Tužiteljstvo tvrdi da kao zapovjednik policijske postaje na području pod okupacijom pobunjenih Srba od kolovoza do prosinca 1991. nije spriječio da se hrvatski civili protuzakonito muče i zatvaraju iako je to bio dužan učiniti.

Stjepanović je u svojoj obrani kazao da je do srpnja 1991. kao policajac radio u Zagrebu, nakon čega je premješten u Daruvar, da bi potom otišao u obližnje mjesto Pakrani gdje mu je bila obitelj.

Porekao je da je sudjelovao u pobuni protiv Hrvatske, kao i u bilo kojim ratnim operacijama, a kazao je i da nikada nije dobio odluku kojom je imenovan zapovjednikom "milicije" u Đulovcu.

Ipak, neki svjedoci tvrde da je optuženi 1991. bio upravo na tom području i da je podređenima izdavao naredbe.

Na slobodu je pušten nakon što je dao 200 tisuća kuna jamčevine u gotovini i založna prava na dvije kuće u Daruvaru, procijenjene na 800 tisuća kuna. (Hina)