Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Podivljale rijeke prošle su im godine uništile gospodarske objekte, obiteljske kuće, poljoprivredne usjeve. Šteta se mjerila u milijunima kuna, no na račune im je sjelo tek nekoliko tisuća. Mještanima Velike Gorice - nedovoljno za obnovu.


Marjan je danas na suhom. U rujnu prošle godine, kada mu je poplavljena kuća, jedva je spasio živu glavu. Sava, koja je protutnjala, gutala je sve pred sobom i prepolovila usjeve. Na račun je sjelo tek dio novca. Zadnji puta prije 4 mjeseca.

Vezani članci Nevrijeme poharalo Hrvatsku - 5 U snažnom nevremenu je stradao djelatnik pogrebnog poduzeća, a materijalna šteta se još zbraja: "Situacija je teška, katastrofa" Posljedice nevremena u Njemačkoj - 3 VIDEO/FOTO Snažno nevrijeme i tornado poharali zapad Njemačke: Ozlijeđeno je najmanje 40 ljudi, ima i poginulih

'Sad će 6. mjesec, još ništa nismo dobili od svega toga, ako dobijemo onda postoji spas, ako ne onda je to propast', rekao je Marjan. S nekoliko tisuća kuna, koje je dobila nakon što je stručno povjerenstvo procijenilo štetu, Marica se nije riješila tragova s obiteljske kuće. Posljedice su i danas vidljive. Baš kao i sjećanje na taj dan.

>> Sramotno: Država im za odštetu za poplave dala 53 kune!

'Nismo ništa znali kuda bi, sad saniraju nasip, valjda će biti nešto', rekla je Marica. Perad se nije spasila, a 80-godišnja Vjekoslava Podeljan tek se nedavno vratila u obiteljsku kuću. Ostala je bez životne ušteđevine. Sav kuhinjski namještaj bacila je u smeće. 'To je sve bilo puno blata, to su čak tačkama nosili zemlju i šoder', rekla je.

Vlaga i plijesan, koje su izbijale iz zidova - podigla su parkete, Joži zadale glavobolju. 'Što ćemo, tako je bilo, ne ponovilo se. Drago mi je da je država nešto dala, to mi je s jedne strane dobro, a s druge nije. Nije jednako svima, to nije u redu', rekao je Joža Gnjižić. Cijela je ulica nestala je pod vodenom stihijom. Asfalt ovdje još čekaju.

Od 685 osoba samo troje nije podiglo novac

Prije osam mjeseci vodena bujica probila je nasip. Posljedice, koje su i danas itekako vidjive, strojevi pokušavaju sanirati. Od 685 osoba, koje su prijavile štetu, samo njih troje nije podiglo svoj novac, tvrdi velikogorički gradonačelnik. Isplaćeno je 7 i pol milijuna kuna.

'Smatramo da smo napravili apsolutno sve što se tiče novčanog pokrivanja štete, a donijeli smo i 10-ak mjera koje se tiče poboljšanja života na poplavljenom području', rekao je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. U to tek treba uvjeriti Nenu Šarić iz Čičke Poljane. Od odštete, koju je dobila, postavili su pročišćivače za vodu, no ne vjeruju da je ispravna.

'Ja je i dalje ne pijem jer im ne vjerujem', rekla je Nena. Slike potopa, sada je ostavila iza sebe. Prate je preko starih slika i novinskih isječaka.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju