Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik Nove TV

REZULTATI ZA 1., 2. i 6. IZBORNU JEDINICU Jedna opcija vodi u sve tri, no moguća su i iznenađenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova TV je u sklopu praćenja parlamentarnih izbora 2016. pripremila veliko terensko predizborno istraživanje na 10 izbornih jedinica. Donosimo i posljednji dio tog istraživanja.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastanka manjina i HDZ-a KRAJ DRUGE RUNDE 'Sve ove špekulacije o sastavu Vlade, ministrima... to je račun bez krčmara' Slika nije dostupna Beljak u Dnevniku Nove TV 'Mislim da je u ovom trenutku neko treći najviše iznenađen... Onaj tko više ne može ucjenjivati'

U Dnevniku Nove TV u 19:15 pogledajte analizu Mislava Bage cijelog velikog terenskog predizbornog istraživanja provedenog na 10 izbornih jedinica. Istraživanje je za Novu TV provela agencija Ipsos od 19. kolovoza do 4. rujna 2016. Istraživanje je provedeno metodom osobnog intervjua u kućanstvu na punoljetnim građanima Republike Hrvatske. Ispitanici su se izjašnjavali o političkim preferencijama metodom tajnog izjašnjavanja (samostalno zaokruže listu na glasačkom listiću). U istraživanju je sudjelovalo više od 4200 ispitanika, u prosjeku oko 420 po izbornoj jedinci.

Svaki od ispitanika od anketara je dobio listić po uzoru na izborni listić, što je najveća prednost terenskog istraživanja. Na taj način ispitanici koji su naveli kako planiraju izaći na izbore, mogli su se o svojoj glasačkoj preferenciji izraziti upravo onako kako će to napraviti na biračkom mjestu na dan izbora. Nova TV ovom metodologijom osigurava najrelevantnije rezultate predizbornih istraživanja. Uzorak je reprezentativan za svaku izbornu jedinicu s obzirom na broj punoljetnih stanovnika prema županiji i veličini naselja te prema spolu i dobi ispitanika. Pogreška mjerenja na razini izborne jedince je oko +/-4,8 %. U istraživanju je sudjelovalo 150 anketara.

U sklopu današnjeg Dnevnika Nove TV objavljene su procjene za 1., 2. i 6. izbornu jedinicu.

NARODNA KOALICIJA OSVAJA 1. IZBORNU JEDINICU, ALI MOGUĆA I IZNENAĐENJA, POPUT STRANKE PAMETNO

Narodna koalicija osvaja 38,7% i prva je lista, HDZ je sa 26,7% druga lista. MOST osvaja 10%, Bandićeva koalicija imala bi 7,8% potpore birača. Stranka PAMETNO u 1. izbornoj jedinici ima 6% potpore, a koalicija oko Živog zida uživa potporu od 5,9%.

Narodna bi koalicija osvojila 6 mandata, HDZ 4, a po jedan mandat mogu osvojiti MOST i Bandićeva koalicija. Jedan mandat nije isključen niti stranci PAMETNO te koaliciji Živi zid.

Od 14 mandata, 2 mandata nisu sigurna, i to Živog zida i stranke PAMETNO. A za ta 2 mandata se zapravo uz te dvije stranke bore još i Narodna koalicija, HDZ i MOST, koji bi time povećali broj svojih mandata u odnosu na prvu procjenu.

NARODNA KOALICIJA VODI U 2. IZBORNOJ JEDINICI, HDZ DRUGA LISTA

Narodna koalicija sa 32,6% prva je lista u 2. izbornoj jedinici, a HDZ ima potporu od 29,4%. Bandićeva koalicijska lista uživa potporu od 11,4% birača, a MOST ima 8%, dok koalicija Živog zida ima potporu od 7,1%.

No, podjednaki broj mandata dijele Narodna koalicija i HDZ, njih 5, Bandićeva koalicija mogla bi dobiti i 2 mandata, a MOST i Živi zid po 1 mandat.

U ovoj izbornoj jedinici se za 2 mandata bori 5 stranka. Živi zid nije siguran u svoj jedini mandat, ali i Milan Bandić u 1 mandat koji mu „visi“. To znači da se za 2 mandata bore 3 opcije, jer je u utrci za jedan od ta dva mandata i Narodna koalicija.

NARODNA KOALICIJA VODI U 6. IZBORNOJ JEDINICI

Narodna koalicija sa 33,5% prva je lista u 6. izbornoj jedinici. Na drugom je mjestu HDZ sa potporom od 29,1% birača, zatim slijedi Bandićeva koalicija sa 10,7%, MOST osvaja 9,9% birača, a koalicija predvođena Živim zidom osvaja 7,8%

Narodna koalicija tako ima 6 mandata, HDZ 5, a po 1 mandat osvajaju Bandićeva lista, MOST i Živi zid.

U 6. izbornoj jedinici jedan mandat Narodne koalicije nije siguran i ta se stranka bori za njega sa Bandićevom koalicijom i MOST-om, kojima bi to, u slučaju da ga preuzmu Narodnoj koaliciji, bio drugi osvojeni mandat u toj izbornoj jedinici.

Koliko je vjerojatno da će naši ispitanici izaći na izbore i glasovati?

Prema anketi, većina će birača prve izborne jedinice izaći na ove izbore. Sigurno će na izborima glasovati 69,3% ispitanika, dok će vjerojatno glasovati njih 19,6%. Glasovati na ovim izborima vjerojatno neće 2,8%, a sigurno neće glasovati 6,1% ispitanika. Odgovor na ovo pitanje ne zna najmanji postotak ispitanika – njih 2,1%.

I većina će birača druge izborne jedinice izaći na ove izbore. Sigurno će na izborima glasovati 70,2% ispitanika, dok će vjerojatno glasovati njih 17,3%. Glasovati na ovim izborima vjerojatno neće 4,3%, a sigurno neće glasovati 6,9% ispitanika. Odgovor na ovo pitanje ne zna samo 1,3% ispitanika.

Većina će birača šeste izborne jedinice također izaći na ove izbore. Sigurno će na izborima glasovati 66,8% ispitanika, dok će vjerojatno glasovati njih 15,5%. Glasovati na ovim izborima vjerojatno neće 5,7%, a sigurno neće glasovati 9,3% ispitanika. Odgovor na ovo pitanje ne zna najmanji postotak ispitanika – njih 2,7%.

Koga bi nakon izbora voljeli vidjeti na vlasti?

Na pitanje koga bi nakon izbora voljeli vidjeti na vlasti, najviše 27,6% ispitanika prve izborne jedinice odgovorilo je koaliciju SDP-HNS-HSU s MOST-om. Nešto manje, njih 20,6% voljelo bi da na vlasti bude koalicija HDZ-a s MOST-om. Tek 4,5% na vlasti bi voljelo vidjeti koaliciju SDP-HNS-HSS-HSU i HDZ. A nekog drugog radije bi na vlasti 22,4% ispitanika.Da nitko ne osigura većinu i ponovne izbore priželjkuje 13% ispitanika. Svejedno je 4,3% ispitanika, a ne zna njih 7,6%.

Na pitanje koga bi nakon izbora voljeli vidjeti na vlasti, 20,1% ispitanika druge izborne jedinice odgovorilo je koaliciju SDP-HNS-HSU s MOST-om. Nešto manje, njih 16,8%voljelo bi da na vlasti bude koalicija HDZ-a s MOST-om. Tek 4,3% na vlasti bi voljelo vidjeti koaliciju SDP-HNS-HSS-HSU i HDZ. A nekog drugog radije bi na vlasti čak 28,1% ispitanika. Da nitko ne osigura većinu i ponovne izbore priželjkuje 11,8% ispitanika. Svejedno je 10,3% ispitanika, a ne zna njih 8,6%.

Na pitanje koga bi nakon izbora voljeli vidjeti na vlasti, 19,6% šeste izborne jedinice kaže Narodnu koaliciju s HDZ-om, a 17% HDZ s MOST-om. Vrlo slično kao i u prvoj izbornoj jedinici, birači šeste jedinice, tek 4,6% na vlasti bi voljelo vidjeti koaliciju SDP-HNS-HSS-HSU i HDZ. A nekog drugog čak 26,5%. Da nitko ne osigura većinu i ponovne izbore priželjkuje 10,3% ispitanika. Svejedno je 9,4% ispitanika, a ne zna njih 12,6%.

Bez obzira na preferencije ispitanika, što očekuju - tko će pobijediti na izborima i sastaviti buduću vladu?

Najviše ispitanika prve izborne jedinice, njih 30,2% smatra da će buduću vladu sastavljati koalicija SDP-HNS-HSS-HSU s MOST-om. Njih 28,3% očekuje da to bude HDZ s MOST-om. Netko drugi, smatra 22% birača, ne zna njih 9,4%, a svejedno je 5,8% ispitanika. Tek 4,3% očekuje da će budući vladu sastavljati Narodna koalicija i HDZ zajedno.

U drugoj izbornoj jednici 23,2% ispitanika smatra da će buduću vladu sastavljati koalicija SDP-HNS-HSS-HSU s MOST-om. Njih 18,5% očekuje da to bude HDZ s MOST-om. Netko drugi, smatra 29,6% birača, ne zna njih 14,5%, a svejedno je 9,9% ispitanika. Ko i u prvoj izbornoj jedinici, u drugoj tek 4,3% birača očekuje da će budući vladu sastavljati Narodna koalicija i HDZ zajedno.

U šestoj izbornoj jedinici 20,8% ispitanika smatra da će buduću vladu sastavljati koalicija SDP-HNS-HSS-HSU s MOST-om. Njih 19,3% očekuje da to bude HDZ s MOST-om. Netko drugi, smatra 24,8% birača, ne zna njih 19,6%, a svejedno je 9,2% ispitanika. Tek 6,3% očekuje da će budući vladu sastavljati Narodna koalicija i HDZ zajedno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene