Obavijesti Video Pretražite Navigacija
proširi li se požar, svi će biti spremni

Gasitelje čeka duga noć, a glavni vatrogasni zapovjednik poručuje: "Zapovijed je da se nitko ne miče sa svojih mjesta"

Vatrogasci gase požar koji kara Pelješcom (Foto: Dnevnik.hr)
Vatrogasci gase požar koji kara Pelješcom (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Požar na ulazu u Orebić (Foto: Raza Vekić) Požar na ulazu u Orebić (Foto: Raza Vekić) Foto: Raza Veki? Gašenje požara na Pelješcu (Foto: MORH) Gašenje požara na Pelješcu (Foto: MORH) Foto: MORH Požar na Pelješcu (Foto: Spomenka Vekić) Požar na Pelješcu (Foto: Spomenka Vekić) Foto: Spomenka Veki? Požar na Pelješcu (Foto: Dnevnik.hr) Požar na Pelješcu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +14 Požar na Pelješcu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/19 >>
Naporna je noć pred vatrogascima na Pelješcu, nakon cjelodnevne borbe s vatrom.

Još od ranog jutra u utorak požar je buknuo u mjestu Mokalo i nošen jakom burom proširio se velikom brzinom. Zbog vjetra kanaderi nisu mogli poletjeti veći dio dana pa je izgorjelo i nekoliko kuća - uglavnom praznih vikendica. Zbog ugrožene sigurnosti, evakuirano je 40-ak stanovnika Mokala, kao i nekoliko stotina turista iz obližnjih kampova. Više od 300 vatrogasaca iz više županija je na terenu, a u pomoć su im stigle i oružane snage. Ministar obrane Damir Krstičević za srijedu ujutro sazvao je stožer u Orebiću.

NAJVAŽNIJE INFORMACIJE

Pročitajte i ovo Požar u Ščitarjevskoj ulici u Zagrebu - 3 Buktinja FOTO Dramatična večer u Zagrebu: Gorjele susjedne kuće, vatrogasci morali otvarati krovove Posljedice požara - 2 Sumnjivi požari Čak 50 požara gorjelo u isto vrijeme, uključila se i policija: "Svi elementi ukazuju na to"

Vatra je ugrozila više mjesta u okolici Orebića, a četiri kuće su djelomično izgorjele u požaru. Selo Mokalo je obranjeno od požara, a evakuiranih 40 stanovnika je vraćeno kućama, no vatra i dalje prijeti selu Stankovići. Požar je stigao i do samog ulaza u Orebić. U Orebić su evakuirani ii turisti iz dva obližnja autokampa.

Gori i kod Kule Norinske pored Metkovića od jutra, no poslijepodne se stanje pogoršalo pa je dio vatrogasaca koji su trebali stići na Pelješac, preusmjeren na gašenje tog požara.

Požar gase vatrogasci iz čak šest županija, 50 vojnika, a angažirana su tri kanadera te dva helikoptera Mi-8 MTV-1 i jedan desantni brod. Jaka bura i dalje otežava gašenje.

Tijek događanja pratite u nastavku:

23:50 U razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Paulom Klaić Saulačić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je da je situacija na požarištu u okolici Orebića na Pelješcu znatno bolja. Što se požara u općini Kula Norinska kod Metkovića tiče, tamo je požar i dalje aktivan, a situacija je i dalje ozbiljna, no naselja nisu ugrožena.

"Situacija je puno, puno bolja u odnosu na ono što je bilo u utorak ujutro, kad je bila zaista snažna bura, kad kanaderi nisu mogli letjeti, kad je sve to izgledalo kaotično", rekao je Tucaković.

"Ukoliko se dogodi, ne daj bože, da se požar noćas proširi mjere i postupci su već pripremljeni za što i kako dalje", poručio je Tucaković.

Pozvao je, ipak, na oprez što se tiče nastavka gašenja požara u srijedu ujutro. "Zato su noćas i ostali vatrogasci, cijelu noć na svojim točkama dežuraju. Zapovijed je da se nitko ne miče sa svojih mjesta", rekao je Tucaković.

Za požar u Kuli Norinskoj, glavni vatrogasni zapovjednik kaže da je još uvijek vrlo aktivan, ali da kuće nisu ugrožene, jer se požar nalazi visoko u brdima.

"Treba biti oprezan. Kanaderi će pokušati od jutra raditi, ako ne bude bure, oni će imati ovdje što raditi. Uputiti ćemo ih i u Kulu Norinsku kako bi stavili sve pod kontrolu", istaknuo je Tucaković.

Tucaković je, što se mogućeg uzroka požara tiče, rekao da je čuo priče da su uzrok dalekovodi i da je višeno iskrenje, no naglasio je da je o tome prerano govoriti. "Policija će svojim radnjama doći do uzroka", istaknuo je.

21:57 Požar koji je izbio na vrhu Marjana u Splitu je lokaliziran.

21:20 Pedeset pripadnika kopnenih Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH sa šest vozila cijelu će noć biti angažirani na požarištu na području Orebića-Mokalo-Podstup na poluotoku Pelješac u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a u ranim jutarnjim satima, u srijedu, 26. rujna 2018., pridružit će im se i dodatna 52 pripadnika kopnenih snaga iz vojarne "126. brigade HV-a" u Sinju sa sedam motornih vozila, izvijestio je MORH.

Zbog požara koji su zahvatili Pelješac, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević hitno je sazvao sastanak županijskog vatrogasnog stožera Dubrovačko-neretvanske županije koji će se održati sutra, u srijedu, 26. rujna 2018. u 8.00 sati u Orebiću, u Općini Orebić, Obala pomoraca 24.

Na sastanku će se dogovoriti daljnji koraci.

21:02 Požar koji je u večernjim satima izbio na Marjanu, gasi 13 vozila i 40 vatrogasaca. Zvuk sirena mogao se čuti velikim dijelom grada.

Iz JVP-a Split doznajemo da je požar buknuo na samom vrhu Marjana, ispod Telegrina te da je aktivan i da njegovo gašenje otežava jak vjetar.

Na terenu je JVP Split zajedno s domicilnim i okolnim DVD-ovima, odnosno DVD-om Split, Žrnovnica, Podstrana, Solin i Gomilica.

20:17 U večernjim satima izbio je požar i na splitskom Marjanu. Dnevnik Nove TV doznaje da su sve vatrogasne snage iz Splita upućene prema vrhu Marjana.

19:30 Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović je u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Paulom Klaić Saulačić naglasio da je prioritet vatrogasaca na Pelješcu ugasiti požar koji se od mjesta Mokalo počeo širiti brdom. "Moramo probati zaustaviti ga, da nam se ne vrati u borovu šumu. Ako se vrati ponovno u borovu šumu, onda je ponovno i u Orebiću", naglasio je i dodao je da bi to onda bio velik problem.

Ako do takvog scenarija i dođe, evakuacija turista iz hotela u orebiću je spremna, a njih bi se trajektom prebacilo na otok Korčulu.

Ponovio je da je situacija s požarom u Kuli Norisnkoj loša. "Tamo je otvoreniji plamen, no ovdje (na Pelješcu) je zahtjevnija intervencija", naglasio je Simović.

Na kraju je poručio lokalnom stanovništvu da ne napušta kuće i da slušaju vatrogasce. "Svi se moraju držati naših uputa, da paze, da ne izlaze i da minimalno ulaze u automobile", dodao je.

Na kraju je Simović rekao da vatrogasce sigurno čeka duga i burna noć u Orebiću.

19:02 Stanje na požarištu u jestu Kula Norinska kod Metkovića se pogoršalo pa je dio vatrogasnih postrojbi koji je bio upućen na Pelješac, preusmjeren na to požarište. Kako doznajemo od županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića, riječ je o zadarskim i šibenskim vatrogascima.

Simović je rekao kako je situacija kod Kule Norinske složena te da požar djelomično ugrožava i kuće. Dodao je da će i on sam tijekom noći obići i to požarište.

18:31 "U požaru koji od jutros gori na predjelu Orebića na Pelješcu nagorjela su četiri stambena objekta, a riječ je o fasadama i/ili krovištima kuća u selu Stankovići. Na sreću nema ljudskih žrtava, vatrena fronta trenutno je kod zaseoka Ruskovići, a manji požari se povremeno javljaju na cijelom požarištu", izvjestila je služba za odnose s javnošću Dubrovačko-neretvanske županije.

"Na terenu je trenutno više od 300 vatrogasaca iz Dubrovačko-neretvanske županije i drugih krajeva Hrvatske s pedesetak vozila, a pristiže još vatrogasnih snaga. U borbi s vatrom sudjelovala su tijekom dana i tri kanadera kao i stotinjak pripadnika Hrvatske vojske. HGSS stanica Orebić i Gradsko društvo Crvenog križa Korčula na terenu su angažirani oko pomoći stanovništvu i dostavi hrane drugim operativnim snagama.

Pelješka cesta otvorena je za promet oko 18 sati za sva vozila osim za cisterne sa zapaljivim teretom. Trajekt od Orebića na Pelješcu do Dominča na Korčuli vozit će van plovnog reda po potrebi, odnosno po pristizanju vozila", stoji u prioćenju.

18:17 Na požarištu kod Kule Norinske pored Metkovića došlo je do izlijetanja vatrogasnog vozila s ceste, pri čemu su lakše ozlijeđena trojica vatrogasaca iz DVD-a Metković. Informaciju je za DNEVNIK.hr potvrdio glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković.

17:11 Povratak kanadera na požarište nakon što se bura povukla definitvno je olakšao situaciju, no požar još uvijek nije pod kontrolom, izvještava reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

"Treba naglasiti kako je mjesto Mokalo obranjeno, kako su se ljudi već vratili u svoje kuće. U Stankovićima su gorjele kuće, ali situacija je sad dosta dobra. Vrlo bitno za naglasiti je da nema ozlijeđenih", kaže Klaić Saulačić.

Na području Stankovića požar se preselio u gustu borovu šumu.

17:07 Zapovjednik kopnenih PP NOS OS RH poručnik Danijel Ivanček koji se trenutno nalazi na gašenju požara izjavio je: "Kontroliramo situaciju na požarištu već gotovo dva sata, branimo okolne kuće i vršimo prigušivanje manjih požara koji nastaju te tako kontroliramo njihovo širenje. Naime, Canadairi gase požar u brdu gdje je velika vatra, a kopnene snage pomažu vatrogascima i lokalnom stanovništvu u obrani obiteljskih kuća."

Ivanček je ispričao kako su helikopterom MI-8 MTV-1 sletjeli na nogometno igralište, nakon čega su ih vatrogasci prebacili na teren u Stankoviće.

16:54 "Situacija i nije baš bajna, dimi, gori na sve strane. Trenutno je sad u Stankovićima kao što vidite crni, gusti dim. Sve je u opasnosti", rekao je Pauli Klaić Saulačić, reporterki Dnevnika Nove TV, Antonio Petrović iz DVD-a Korčula.

"Kuća je bila ugrožena, gasili smo svi sa svim i svačim, koliko smo mogli i fala Bogu zasada izgleda da je spašena, ali dežuramo non stop iza kuće. Mislim da je i nekoliko osoba ozlijeđeno. Stvarno neznam situaciju, morat ćete poći vidjeti, jer svatko brani svoje, evo i susjedi svi trčimo jedan kod drugih", pojašnjava mještanka Stankovića Gordana Mustapić.

16:39 Požar je zaprijetio crkvi i groblju u selu Bagalovići. Gasitelji čekaju da im se pridruže i zračne snage u gašenju.

16:15 Tri kanadera, koja su bila upućena u Kulu Norinsku, preusmjerena su na gašenje požara na Pelješcu. U pripremi je angažiranje i četvrtog kanadera.

16:09 Bura je oslabila pa su na požarišta na Pelješcu ponovno upućeni kanaderi.

15:42 Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, za pomoć u gašenju požara na Pelješcu angažirane su i dodatne vatrogasne snage iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske, Primorsko-goranske i Koprivničko-križevačke županije.

15:29 Gori i kod Kule Norinske gdje su upućena tri kanadera.

15:06 Četiri kuće su djelomično izgorjele

15:05 U poslijepodnevnim satima vatra je došla do sela Stankovići gdje je zahvatila kuće te je stanovništvo evakuirano. Jaka bura otežava gašenje.

14:45 Vatra je došla u blizinu sela Mokalo, pa je izdana zapovijed za evakuaciju 40 stanovnika Mokala u vilu Antonija u Postupu. Turisti iz dva obližnja kampa evakuirani su na igralište Orebić. Požar na Pelješcu došao je do samog ulaza u Orebić te se približava benzinskoj postaji.

14:30 "Situacija je ozbiljna, kažu u vatrogasnom zapovjedništvu. Požar je zahvatio područje od Mokala do Orebića ide i prema benzinskoj crpki tako da će snage biti upućene i na to područje. Prije nekog vremena ponovno je upućen kanader koji jutros nije mogao gasiti požar zbog velikog vjetra pa će sad opet pokušati. Izdana je zapovijed za evakuaciju stanovnika Mokala. Četrdeset osoba je evakuirano i turisti iz dva obližnja kampa koji se sada nalaze na igralištu u Orebiću", javlja reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

14:00 U gašenju sudjeluju vatrogasci iz više lokalnih DVD-a, a zatražena je i dodatna pomoć. U gašenje su se nakon slabljenja bure uključili i kanaderi, a pomaže i vojska.

"Pedeset pripadnika kopnenih snaga, dva helikoptera MI-8 MTV-1 i jedan Canadair CL-415 te jedan desantni brod minopolagač iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućeni su na gašenje požara na području Orebića-Mokalo-Podstup na poluotoku Pelješac u Dubrovačko-neretvanskoj županiji", poručuju iz MORH-a.

13:00 Vatru gase vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Dubrovnik s 10 vatrogasaca i 4 vozila, JVP-i Dubrovačko primorje, Mljet i Dubrovački vatrogasci te DVD-i Orebić, Kuna, Putnikovići, Viganj, Korčula i Trpanj.

12:30 "Sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Orebić, a članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanju pripravnosti.

Zatvorena je Pelješka cesta na predjelu Kriva dolina kod skretanja za Trpanj. Trajekt iz Korčule preusmjeren je na Trstenik i to na liniji Dominče – Trstenik u 15 sati i Trstenik – Dominče u 17 sati.

Aktiviran je Stožer za civilnu zaštitu Općine Orebić, a po nalogu načelnika Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije stavljen je u stanje pripravnosti", javlja Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

11:00 Ugrožen je kamp Lavanda, koji vatrogasci pokušavaju zaštititi, doznajemo od građana na terenu

09:30 Stjepan Simović, županijski vatrogasni zapovjednik, kazao je da je požar oko 7 sati izbio na samom ulazu u Orebić te je još uvijek aktivan. Požar je buknuo u blizini naseljenog mjesta, a iako su vatrogasci jutros uspješno obranili kuće, naknadno se opet razbuktao.

"Situacija je ozbiljna, vatra se približila kućama. Sve snage su na terenu, a kanaderi se prvotno nisu mogu pridružiti gašenju zbog jake bure. Sve snage su na terenu", kazao je Simović.

 

Dramatične snimke požara na svom je profilu na Facebooku objavio Radio Korčula.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene