Teglica meda nema roka trajanja. Znalo ga se čuvati godinama, čak i desetljećima, u amforama u antičko doba. Danas se u Hrvatskoj čuva samo na papiru. Slavonski med zaštićen je kao brend, ali ne i od jeftinog uvoznog meda iz Kine.

Galerija


Domaći med sve teže konkurira uvoznom.

Vezani članci Uvoz i izvoz živih životinja u prvih šest mjeseci 2018. godine (Foto: Dnevnik.hr) Zabrinjavajući podaci o gospodarstvu: Izvozimo svinje, a uvozimo odreske Slika nije dostupna Pčele nisu uspjele odraditi posao: Ove godine nema domaćeg meda

"Do prije dvije godine teško se u trgovinama mogao naći med jeftiniji nego što je kod nas na tržnici, a danas se čak može naći po 30 kuna na nekim akcijama u trgovini", govori proizvođač meda Goran Ferbežar.

U prvih jedanaest mjeseci prošle godine uvoz je skočio za 90 tona, na 1437 tona meda. Izvezeno je pak 430 tona.

Na jednu izvezenu u Hrvatskoj su tako tri i pol uvezene teglice meda.

18.02.2018.
Jedna staklenka meda u izvoz, tri i pol u uvoz (Foto: Dnevnik.hr) - 2

"Uvoz je toliki zato što je med vani jako jeftin. Kina proizvodi 400.000 tona, zapravo sama proizvodi koliko i ostatak svijeta", govori Slavko Stojanović iz Saveza pčelara Osječko-baranjske županije.

Domaći proizvođači bore se kvalitetom, a Slavonci su izborili zaštitu na razini Europske unije.

"Otvorila su se vrata, a sad mi trebamo pripremiti naše proizvode i disciplinirano ih prilagoditi svim uvjetima koje zahtjeva europsko tržište", kaže Zvonimir Pajnić, predsjednik klastera pčelara Roj iz Osijeka.

Europsko tržište traži više od meda

"Sad je trend u Europi da se on miješa sa cimetom i aronijom i slično, i dobiju se novi proizvodi koji imaju veću vrijednost i veće prihode", govori Pajnić.

Hrvatski pčelari spremni su ulagati i širiti proizvodnju. Posebno ih veseli odluka o obveznim naljepnicama s podacima o podrijetlu meda koja stupa od jeseni.

Jer osim cijene kod nekih će kupaca odlučivati upravo  podrijetlo meda.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.