Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kvaliteta ili cijena?

Domaći med sve teže konkurira uvoznom: Teglica kineskog 30, a hrvatskog 60 kuna

Jedna staklenka meda u izvoz, tri i pol u uvoz (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Jedna staklenka meda u izvoz, tri i pol u uvoz (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Jedna staklenka meda u izvoz, tri i pol u uvoz (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Jedna staklenka meda u izvoz, tri i pol u uvoz (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Jedna staklenka meda u izvoz, tri i pol u uvoz (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Teglica meda nema roka trajanja. Znalo ga se čuvati godinama, čak i desetljećima, u amforama u antičko doba. Danas se u Hrvatskoj čuva samo na papiru. Slavonski med zaštićen je kao brend, ali ne i od jeftinog uvoznog meda iz Kine.

Domaći med sve teže konkurira uvoznom.

Pročitajte i ovo Josip Bazina, pčelar Manjak domaćeg meda Velike promjene uništavaju pčelarstvo: "Jedna grana dolazi svojem kraju" Trgovina sa Srbijom - u minusu - 4 Novi trend u ekonomiji Mejd in Srbija! Prvi put Hrvatska ima manjak u trgovini s tom susjednom zemljom, a ekonomisti objašnjavaju zašto je to očekivano

"Do prije dvije godine teško se u trgovinama mogao naći med jeftiniji nego što je kod nas na tržnici, a danas se čak može naći po 30 kuna na nekim akcijama u trgovini", govori proizvođač meda Goran Ferbežar.

U prvih jedanaest mjeseci prošle godine uvoz je skočio za 90 tona, na 1437 tona meda. Izvezeno je pak 430 tona.

Na jednu izvezenu u Hrvatskoj su tako tri i pol uvezene teglice meda.

Jedna staklenka meda u izvoz, tri i pol u uvoz (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Jedna staklenka meda u izvoz, tri i pol u uvoz (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"Uvoz je toliki zato što je med vani jako jeftin. Kina proizvodi 400.000 tona, zapravo sama proizvodi koliko i ostatak svijeta", govori Slavko Stojanović iz Saveza pčelara Osječko-baranjske županije.

Domaći proizvođači bore se kvalitetom, a Slavonci su izborili zaštitu na razini Europske unije.

"Otvorila su se vrata, a sad mi trebamo pripremiti naše proizvode i disciplinirano ih prilagoditi svim uvjetima koje zahtjeva europsko tržište", kaže Zvonimir Pajnić, predsjednik klastera pčelara Roj iz Osijeka.

Europsko tržište traži više od meda

"Sad je trend u Europi da se on miješa sa cimetom i aronijom i slično, i dobiju se novi proizvodi koji imaju veću vrijednost i veće prihode", govori Pajnić.

Hrvatski pčelari spremni su ulagati i širiti proizvodnju. Posebno ih veseli odluka o obveznim naljepnicama s podacima o podrijetlu meda koja stupa od jeseni.

Jer osim cijene kod nekih će kupaca odlučivati upravo  podrijetlo meda.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene