Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vidljiv iskorak

50 tisuća inspekcijskih nadzora potvrdilo: Domaća hrana je kvalitetnija

Inspekcija utvrdila - domaće je kvalitetnije (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Inspekcija utvrdila - domaće je kvalitetnije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Inspekcija utvrdila - domaće je kvalitetnije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Inspekcija utvrdila - domaće je kvalitetnije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Inspekcija utvrdila - domaće je kvalitetnije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Inspekcija utvrdila - domaće je kvalitetnije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Inspekcija utvrdila - domaće je kvalitetnije (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Sa svojih šest inspektorata Ministarstvo poljoprivrede prošle je godine obavilo čak 50 tisuća inspekcijskih nadzora. Najviše se kontrolirala hrana, kako domaća tako i uvozna.

Rezultati kontrole hrane su za potrošače ohrabrujući - jedemo sigurnu i zdravu hranu. Domaća hrana, utvrdili su inspektori, prednjači kvalitetom. "Mlijeko hrvatskih farmi je visoke kvalitete sa visokim parametrima mliječne masti i proteina. Tako je i kod nas", govori Stanko Gašić, proizvođač mlijeka.

Pročitajte i ovo Muškarac je pojeo samo jedan zalogaj curryja i umro od alergijske reakcije kobna reakcija Pojeo samo jedan zalogaj jela s piletinom i srušio se: Umro je za nekoliko dana S tržišta se povlače proteinske palačinke opoziv proizvoda Provjerite zalihe, s polica se povlači slastica zbog plijesni

Inspekcija utvrdila - domaće je kvalitetnije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Inspekcija utvrdila - domaće je kvalitetnije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

2017. godine Veterinarska je inspekcija pregledala 652 uzorka mlijeka. Od toga ih je 6 bilo neispravnih. Uočena je prisutnost antibiotika i mikotoksina. Iste je godine inspekcija uzrokovala 5018 uzoraka mesa. 123 ili 2,4% pokazali su se neispravnima. Pregledano je i 27 815 jaja. Jedan je uzorak bio pozitivan na salmonelu.

"Moram reći a to pokazuju analize da je zasigurno hrvatska hrana kvalitetnija. Vidi se iskorak, vidi se razlika u odnosu na ono što uvozimo. Kontroliramo podjednako hrvatsku i uvoznu hranu", govori Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.

Inspekcija utvrdila - domaće je kvalitetnije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Inspekcija utvrdila - domaće je kvalitetnije (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Pojačan nadzor hrane, pogotovo uvozne, pozdravljaju potrošači. Rezultati inspekcije ih ne iznenađuju jer vjeruju domaćim proizvođačima.

Još kad bi kvalitetu pratila i otkupna cijena bili bi zadovoljni i proizvođači. Za litru visoko kvalitetnoga mlijeka, Stanko je ovaj mjesec dobio 2 kune i 72 lipe.

"Sramotne 2, 72 lipe. Postavljam si pitanje čemu svi ti inspekcijski nadzori, utvrđivanje kvalitete hrvatskoga mlijeka, kad se hrvatsko mlijeko sramotno plaća", govori Stanko.

Zašto je litra mlijeka jeftinija od litre izvorske vode, pitanje za možda neku novu inspekciju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene