Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Velečasni Zlatko Sudac posjetio Glavaša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velečasni Zlatko Sudac danas je više od sat i pol proveo u zatvorskoj bolnici s Branimirom Glavašem. Na odlasku Sudac nije htio dati izjavu novinarima. Prije tog susreta Glavaš je bio na ročištu na Županijskom sudu u Zagrebu gdje je prvi put stigao u pratnji liječnika i medicinske sestre. Istražni sudac ispitao je četiri nova svjedoka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Glavaš i dalje nesposoban za suđenje Slika nije dostupna Žalba protiv prekida istrage u slučaju 'Glavaš'

Glavaš na sudu u pratnji liječnika i medicinske sestre

Branimir Glavaš danas se prvi put na zagrebačkom Županijskom sudu pojavio u pratnji liječnika i medicinske sestre, koji su čekali ispred prostorije gdje je istražni sudac saslušavao svjedoke u istrazi ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

Prema riječima odvjetnika Ante Madunića Glavaševo zdravstveno stanje 35. dana štrajka glađu neznatno se promijenilo na gore, pa mu je izlazak iz zatvorske bolnice dozvoljen jedino u pratnji medicinskog osoblja.

Iako su liječnik i medicinska sestra na sudskom hodniku proveli cijelo vrijeme saslušanja četvorice svjedoka potrebe za intrevencijom ipak nije bilo.

Osim osoblja zatvorske bolnice Glavaševo zdravstveno stanje, prema jučerašnjem nalogu istražnog suca Zdenka Posavca, nadgleda još jedan liječnički konzilij u kojem su sudski vještak Josip Škavić, internist Vladimir Gašparović i psihijatrica Vera Šmalc Folnegović.

Njihova uloga je da, kao nepristrano tijelo izvan zatvorskog sustava, kontroliraju Glavaševo zdravstveno stanje i odlučuju o njegovoj sposobnosti praćenja istrage, pojasnio je glasnogovornik Suda Krešimir Devčić.

Svu četvoricu danas saslušanih svjedoka, pripadnika zaštitne čete Marijana Marića, Josipa Marića, Zvonka Biljuša i Ivicu Holjevca predložilo je Državno odvjetništvo. Sudac Posavec trebao je ispitati i petog svjedoka, no on se nije pojavio. 

Odbijene žalbe na odluku o produljenju pritvora

Vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je poslijepodne žalbe na rješenje istražnog suca kojim je Branimiru Glavašu produljen pritvor za daljnjih mjesec dana.

Odluku o produljenju pritvora istražni sudac Zdenko Posavec donio je 24. studenog zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela za koje se Glavaša tereti, ali ne više i zbog utjecaja na svjedoke, zbog čega je 26. listopada pritvoren.

Stoga se na odluku žalilo i Državno odvjetništvo, koje je smatralo kako Glavaš i dalje može utjecati na svjedoke.

'Vijeće je prihvatilo argumentaciju istražnog suca da je osnovan pritvor zbog posebno teških okolnosti djela, odnosno kako više ne postoji opasnost od ometanja istrage utjecajem na svjedoke', izjavio je glasnogovornik Suda Krešimir Devčić. Dodao je kako je ovo rješenje pravomoćno, pa se na njega više nitko ne može žaliti.

Glavašev odvjetnik Ante Madunić ranije je najavio da će, ako žalba na produljenje pritvora ne bude riješena u Glavaševu korist, podnijeti ustavnu tužbu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene