Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preskupa zaštita

'Već se godinama trebalo znati gdje Sava ugrožava ljude'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mještani Čičke Poljane ne vjeruju u priopćenja. Poplava se, govore, morala predvidjeti.

'Trebalo se znati već godinama, gdje Sava najviše ugrožava ljude, gdje su nasipi slabi. Nasipi se ne održavaju', rekao je Vladimir Pongrec iz Čičke Poljane. Direktor Hrvatskih voda, koji je već ponudio ostavku, kaže kako su sa svoje strane učinili sve što se moglo. Nacrt projekta bolje zaštite kritičnih dijelova Save postoji, ali realizacija stoji 300 milijuna kuna.

'Sve moguće nasipe zaštite Zaprešića i Samobora, sa svim pritokama, dakle sve nasipe koji idu uz Savu i uz te pritoke do uspora', rekao je Jadranko Husarić. Najkritičniji dio je 22 km starih savskih nasipa između Rugvice i Ivanje Reke. Stanovnici pogođenih područja žale se da je sifon odteretnog kanala Odra trebalo ranije otvoriti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DUZS izvijestio Struju dobila sva kućanstva, osim poplavljenih u Čičkoj Poljani Slika nije dostupna Potpuno poplavljeni Odsječeni i zaboravljeni: Suze i zbrajanje štete u Čičkoj Poljani

'Voda nailazi, onda se pojedini kanali otvaraju da bi voda otišla, no to se očito nije dogodilo i posljedica je ovo', rekao je Zdenko iz Čičke Poljane. 'Kad bi mi njega otvorili, a ide voda po odteretnom kanalu Odra-Sava, onda bi voda ušla u zaplavno područje. Dakle, on mora bit zatvoren do trenutka kad puštamo vodu iz zaplavnog područja opet dalje u Odransko polje', rekao je Husarić.

>> 'Najavljene kiše ne bi trebale bitno povećati vodostaj Save'

>> 'Učinkovita obrana od poplava stoji 300 milijuna kuna'

Mnogi su se žalili da je pomoć stigla prekasno. Gradonačelnik Velike Gorice saziva redovite sastanke kriznog stožera. Na pružanju pomoći, u suradnji s vojskom i vatrogascima, tvrdi, radi se neprekidno. 'Zajedno s našim ljudima i s ljudima koji su obučeni za to, i koji su stručni, dopiremo do svakog onog koji treba pomoć', rekao je Dražen Barišić.

Detaljno izvješće o poplavama sutra će dobiti i resorni ministar.  Ako ce se utvrditi da ima pojedinačne odgovornosti u bilo kojem segmentu, naravno da će biti konzekvenci za to. Zbog geografskog položaja i velikog utjecaja Drave i Save, poplave su za Hrvatsku veliki rizik. Ali unatoč tome, od te prirodne katastrofe kod nas je svoje domove osiguralo tek 12 posto građana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene