Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Riječ stručnjaka

'Najavljene kiše ne bi trebale bitno povećati vodostaj Save'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako nas za vikend čekaju nove oborine, prema nekim najavama ne treba strahovati od novih poplava, barem što se rijeke Save tiče.

Kiša, koja se od petka popodne do nedjelje prema najavama vremenskih prognoza očekuje u Hrvatskoj, ne bi trebala znatno povećati vodostaje rijeke Save i njezinih pritoka i tako zaprijetiti novim poplavama u Hrvatskoj, izjavio je zamjenik rukovoditelja Obrane od poplava za vodno područje sliva rijeke Save Zoran Čavlović.

Pročitajte i ovo Visok vodostaj rijeke Save Zbog obilnih kiša FOTO/VIDEO Pogledajte kako izgleda Sava u Zagrebu, porastao vodostaj Povišen vodostaj rijeke Drave - 1 Čeka ih duga noć Vrhunac vodenog vala u Osijeku: Okolna mjesta u najvišem stupnju opreza za obranu od poplave

Istaknuo je da se tako veliki vodeni val kao ovaj koji je prethodnih dana ugrozio Hrvatsku ne očekuje u narednim danima jer po prognozama ne ni trebalo biti tako velikih kiša. Dodao je da je prethodnih dana u Sloveniji i Hrvatskoj padala katastrofalna kiša i da smo prošli poplavu koja je po visini vodostaja bila čak veća od poplave koja je 1964. pogodila Zagreb, izuzev vodostaja u Zagrebu, koji je bio niži zbog funkcioniranja preljeva Jankomir.

Na velikogoričkom području voda se povlači

Čavlović kaže da, prema najavama, narednih dana ne ni trebalo biti tako velikih kiša Čavlović je rekao da je vodeni val koji je poplavio velikogoričko područje sada kod Jasenovca i ide prema Županji i da nema opasnosti od novih poplava Save. Rekao je da se retencija Lonjsko polje puni vodom i da se sada štite nasipi retencije. Dodao je da nema ni porasta vodostaja na pritokama Save. Istaknuo je da su vodostaji Save pali u Zagrebu i na poplavljenom velikogoričkom području i da se tamo voda polako povlači. Voda se na tom poplavljenom području i pumpama prepumpava u kanal Sava-Odra.

U Zagrebu je vodostaj Save danas u 17 sati 147 centimetra, što je normalno stanje vodostaja i Sava je u Zagrebu već unutar korita. Vodostaj Save u Zagrebu je 20. rujna u dva sata iznosio 464 centimetra, rekao je. Na vodomjeru Rugvica vodostaj Save danas u 17 sati iznosi 687 centimetra, a 20. rujna u 12 sati bio je 980 centimetra.

>> Elementarna nepogoda za područja V.Gorice, Zaprešića, Sv. Nedelje i općine Orle

>> 'Učinkovita obrana od poplava stoji 300 milijuna kuna'

Hrvatske vode svakodnevno izrađuju prognozu oborina za slivno područje rijeke Save tri dana unaprijed. Prognoza se radi na osnovu podataka Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), te pokazuje da sutra i prekosutra neće padati kiša, a u petak u popodnevnim satima ima naznaka oborina ali neće biti velikog intenziteta. U Hrvatskim vodama sutra će imati prognozu oborina u koju će biti uključena subota, a u petak za nedjelju, pa će tek onda moći više reći o pravom stanju oborina u Hrvatskoj, rekao je Čavlović.

Dodao je da u Hrvatskim vodama raspolažu i s desetodnevnom prognozom oborina DHMZ-a, s koje se vidi da se u subotu i nedjelju očekuje od 20 do 30 milimetra kiše po metru četvornom u Zagrebu, Karlovcu, Delnicama i Ogulinu, što nisu velike količine koje bi mogle ugroziti Hrvatsku novim poplavama. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene