Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Težište na zrakoplovstvu

Vatrogascima će u slučaju požara pomagati Oružane snage RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oružane snage Republike Hrvatske spremne su ovog ljeta dati potporu u gašenju šumskih požara duž cijelog priobalja.

To je istaknuto na sastanku o Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Hrvatsku, održanom u Divuljama, u Središtu za koordinaciju gašenja šumskih požara. 'Težište je na angažmanu zrakoplovnih vojnih snaga, ali u slučaju potrebe pripravna je i kopnena vojska te Hrvatska ratna mornarica. Spremni smo pružiti kompletnu potporu gašenju požara i nema opravdanja nepružanju takove potpore', rekao je zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH za operacije kontraadmiral Zdenko Simičić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Organizam koji se stalno mora obnavljati' Josipović: Vjerojatniji remont vojnih zrakoplova, a ne nabava novih Slika nije dostupna 'Ponosna smo članica NATO saveza' Kosor: u 20 godina dogodilo nam se što se nekim narodima ne dogodi u 100

Naglasio je kako Oružane snage RH i Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DZUS) imaju zajedničke protupožarne planove te da će se nastaviti već započete zajedničke obuke. Ravnatelj DZUS-a Damir Trut izvjestio je da se, na temelju Vladinog programa protupožarne zaštite za ovoljetnu sezonu, sve pripreme odvijaju po planu. Glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Mladen Jurin izvjestio je da je početkom ovog tjedna vatrogasno izaslanstvo Hrvatske posjetilo Sarajevo te s dužnosnicima BiH razgovaralo o teškoćama u gašenju požara u pograničnim područjima. Po ranijem međudržavnom sporazumu hrvatske vatrogasne snage pri gašenju požara mogu ući na teritorij susjedne BiH u dubinu do 10 kilometara, kako bi se spriječilo prekogranično širenje požara na područje Republike Hrvatske.

'U razgovorima u Sarajevu bili smo vrlo oštri jer ulazimo u teritorij BiH, a ondje nas nitko ne dočekuje, a radi se o prostorima sa zaostalim minama', kazao je Jurin. U izjavi novinarima nakon sastanka u Divuljama glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske Jurin objasnio je kako je u razgovorima u Sarajevu dogovoreno da bosanskohercegovačka strana žurno dostavi popis imena ljudi koji bi bili kvalificirani za prihvat hrvatskih vatrogasnih postroba pri ulasku na područje BiH. 'Spremni smo vatrogasne dužnosnike iz BiH obučiti u središtu u Divuljama kako bi oni bili osposobljen i za navođenje naših zračnih protupožarnih snaga pri gašenju požara na području BiH', kazao je Jurin.

Podsjetio je kako je sličan dogovor postojao još prije tri godine ali nije realiziran, pa su se teškoće pri gašenju požara pojavljivale posebice u dubrovačkom zaleđu, koje je na teritoriji BiH i na kojem su bile mine zaostale iz rata. Odgovarajući na novinarska pitanja Jurin je kazao da su aktualne izmjene Zakona o vatrogastvu minimalne i radi se o usklađivanju sa Zakonom o radu (ZOR). Ocijenio je kako su potrebne 'ozbiljnije promjene' posebice pri financiranju dobrovoljnog vatrogastva koje je prepušteno lokalnoj samoupravi, dok je profesionalno vatrogastvo financirano od strane države.

'Sadašnje 62 profesionalne vatrogasne postrojbe u Hrvatskoj su dovoljne. Nije nam u interesu cjelokupno vatrogastvo profesionalizirati nego moramo napraviti mrežu jakih dobrovoljnih vatrogasnih postrojba', rekao je Jurin. Dodao je da će idućih godina država trebati odvojiti dio sredstava i dobrovoljnim vatrogascima. Upozorio je da više od 20 posto općina u Hrvatskoj nemaju planove i procjene svojih područja od požarne opasnosti, a i u većini općina gdje postoje takvi planovi i procjene, njihova vatrogasna društva nisu adekvatno opremljena. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene