Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasna zabava

Izdano važno upozorenje građanima u vrijeme blagdana: "Sve može nestati u trenu"

Aktualno Galerija Božićni ukrasi - 1 Božićni ukrasi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Božićni ukrasi - 2 Božićni ukrasi - 2 Foto: DNEVNIK.hr Božićni ukrasi - 3 Božićni ukrasi - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Božićni ukrasi - 4 Galerija 1/4 >>
Blagdansko doba - vrijeme ukrasa, lampica i šarenila, ali i dio godine u kojem službe bilježe najviše požara u obiteljskim domovima. Zato, vatrogasci i ove godine šalju posebnu poruku.

Dekoracije, lampice, prskalice, svijeće – nezaobilazni detalji za stvaranje blagdanskog ozračja. Ali, zabava i radost zbog neopreza mogu nestati u trenu. U manje od 30 sekundi može doći do požara stana. Vatrogasna zajednica zato upozorava.

"Adventski vijenac, ne biste vjerovali, neki ljudi dan danas ostave upaljeno i odu van, ostane svijeća gorjeti. Različita pirotehnika može izazvati požar, treba biti zaista oprezan", rekao je vatrogasac Igor Župančić.

I posebna pozornost na – lampice na boru.

"One bi mogle izazvati kratak spoj. Bor pogotovo kad je prirodan, a u stanu je jako vruće, on se suši i jako lako plane", dodao je.

Pročitajte i ovo Tomislav Horvatinčić - 1 Premještaj Horvatinčić ide u novi zatvor: Kaznu će od sada služiti na istom mjestu gdje su bili drugi poznati Hrvati

Neispravne ili dotrajale lampice, objašnjava stručnjak Filip Vuger, svatko će lako uočiti.

"Ako ne rade, ako proizvode čudan zvuk, ako se dimi, bilo kakve stvari koje odstupaju od normale, da ne svijetle kako bi trebale, to je već da bi se dalo mijenjati i da nešto nije u redu s njima", pojasnio je električar.

Mijenjati ih i pregledavati redovit, ali pridržavati se i zlatnog savjeta:

"Da se lampice isključuju preko noći, da ne ostaje bor upaljen, trebalo bi često pregledavati sve spojeve. Dodatan savjet je baš iskopčati iz zid lampice, ne ugasiti samo na gumb, kako bi se osigurali", savjetovao je Vuger.

Pročitajte i ovo Frane Barbarić bespravna gradnja - 2 O svemu šuti Barbarić bi mogao u zatvoru provesti od 6 mjeseci do 5 godina, ali premijer ga i dalje ne smjenjuje: Oporba se pita zašto

Brojni građani misle da se to – neće dogoditi baš njima.

"Mi sve ostavimo nek svijetli skroz pa šta bude", ispričao je Siniša.

Ipak, povedite računa, dvaput pogledajte i sigurno provedite blagdane.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene