Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Varaždin

VIDEO Iz zatvora na obljetnicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Okupljanjem brojnih Varaždinaca među kojima je bio i Radimir Čačić, kod križa zahvalnosti, polaganjem vijenaca predstavnika lokalne vlasti i udruga proisteklih iz Domovinskog rata te prigodnim govorima, jutros je u Varaždinu obilježena 22. obljetnica oslobođenja Varaždina.

Točno, prije 22 godine, nakon desetodnevnih vojnih akcija, pripadnici JNA autobusima su napustili Varaždin. Govoreći o danima rata u Varaždinu, predsjednik Kriznog stožera Čedomil Cesarec istaknuo je da su se Varaždinci, ispočetka bez oružja, hrabro borili, a nakon što su stekli naoružanje, vojnicima JNA nije preostalo ništa drugo nego da nakon pregovora napuste Varaždin.

Pročitajte i ovo Vesna Bosanac uvrštena među Svjetske Pravednike u Vrtu Pravednika u Milanu Heroina Domovinskog rata Vesna Bosanac uvrštena među Svjetske Pravednike u Vrtu Pravednika u Milanu Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok (Foto: Dnevnik.hr) Gradonačelnik vs. župan Čehok se ne slaže s Čačićem po pitanju koronavirusa: "Izvor zaraze nisu kafići, kao što župan misli, a još manje su otvoreni prostori"

>> Sklopljena predstečajna nagodba s Coningom, i Čačić među vjerovnicima

Cesarec je ujedno naglasio da se varaždinskom ratu radi nepravda, jer iako je trajao samo deset dana, došlo je do razaranja velikog broja objekata, pogibija, a brojni Varaždinci još uvijek nose traume 'u srcu' kao posljedicu događanja tih dana, kazao je Cesarec.

Oslobođenje Varaždina nije značajno samo zbog odlaska JNA iz sjeverne Hrvatske već su u akciji oslobađanja varaždinskih vojarni zarobljene velike količine naoružanja i vojne opreme što je značilo promjenu u odnosu snaga na bojišnicama širom Hrvatske.

Vojarna u Varaždinu u to je vrijeme bila, uz Zagreb, najveća u Hrvatskoj i sjedište 32. korpusa JNA. Njezinim odlaskom iz Varaždina Hrvatska je vojska zarobila sedamdesetak tenkova T-55, osamdesetak oklopnjaka, velik broj protutenkovskih i samohodnih topova te minobacača kao i velike količine streljiva, brojke su koje su se mogle čuti na današnjoj svečanosti.

Tadašnji zapovjednik obrane Varaždina pukovnik Ivan Rukljić naglasio je da je zarobljeno oružje, prema procjenama, vrijedilo između 700 milijuna i milijardu dolara te da je hitno otpremljeno većinom na bojišnice u Vukovar i južno ratište. Tako je Varaždin, istaknuo je, neposredno pomogao u oslobađanju i stvaranju samostalne Hrvatske.

Prisjećajući se događaja od prije 22 godine, Rukljić je kazao da je tada u Varaždinu bilo dosta onih kojima Hrvatska nije bila draga, ali da nažalost takvih osoba ima i danas.

Varaždin je pravi primjer nepobjedivosti naroda kada je jedinstven i složan u ostvarivanju svojih ciljeva, što je u našem slučaju bilo stvaranje samostalne Hrvatske, zaključio je Rukljić.

Uz brojne građane, pripadnike policije i vojske te osoba iz političkog i javnog života Varaždina i Varaždinske županije, među okupljenima na svečanosti bili su i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić te njegov stranački kolega i bivši čelnik HNS-a Radimir Čačić. Uz predstavnike lokalne vlasti iz grada i županije te policijske uprave, vijence su položile i zapalile svijeće i brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata.

Radimir Čačić koji je i sam sudjelovao na pregovorima s JNA trenutno je na odsluženju zatvorske kazne i nije davao nikakve izjave. (I.D. /Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene