Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatražena stanka

Burić napao Vladu: Zašto niste zaštitili Tuđmana?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatskom saboru jutros je, odmah na početku zasjedanja, određena stanka koju je zatražio Klub HDSSB-a, zahtijevajući da, kako je rekao Dinko Burić, Sabor konačno javno zauzme stav o haaškoj presudi generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Burić je kazao kako je od presude hrvatskim generalima prošlo već 19 dana, te da je vrijeme da i Sabor, kao najviše zakonodavno i predstavničko tijelo, 'nešto o tome konačno progovori'.

Zahtjevu za stankom potom su se pridružili i klubovi HDZ-a i IDS-a. Predsjednik Sabora Luka Bebić odredio je desetominutnu stanku.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji

Zastupnik Burić je tijekom rasprave prozvao Vladu 'Ne čudim se vama gospodine Kajin što branite hašku presudu jer znam vaše političke stavove. Čudim se vladajućima, čudim se zastupnicima HDZ-a, Vladi RH što tako olako prelaze preko kvalifikacija protiv prvog hrvatskog predsjednika koji je prozvan vođom udruženog zločinačkog pothvata', rekao je Burić.

'I ne samo to da ne branite utemeljitelja svoje stranke, nego u isto vrijeme Vlada je samo ove godine u prva četiri mjeseca na zatvorenim sjednicama, a da javnost ne zna, s pet milijuna kuna financira svog kolaicijskog partnera SDSS, odnosno Srpsko narodno vijeće po izlikom takozvanog razvoja institucija srpske manjine, a pokazat ću vam kako to izgleda', rekao je Burić i izvadio srpski tjednik Novosti koji na naslovnici ima Franju Tuđmana s crvenim rogovima.

'Ovo plaća Vlada HDZ-a, sliku Franje Tuđmana s rogovima i s vampirskim zubima. Zar se tako brani dignitet prvog hrvatskog predsjednika?', dodao je Burić.

Burić je hašku presudu nazvao nastavkom kriminalizacije Domovinskog rata, a njegovu su izjavu zastupnici HDZ-a, IDS-a i HNS-a odbacili i nazvali politizacijom. 'Tog dana u Haagu nisu osuđeni samo generali, nego i svi branitelji, Domovinski rat i cijeli narod. Pobjednici u ratu poraženi su u miru', poručio je Burić.

'Haaški sud političkom je presudom označio kraj Domovinskog rata zločinačkim pothvatom, a Vrhovni sud njegov početak', istaknuo je i ocijenio da u postupcima i Stjepana Mesića, Ivice Račana, Ive Sanadera, Jadranke Kosor, Vladimira Šeksa i Mladena Bajića vidi oblježja nacionalne veleizdaje.

Nakon Burićeva izlaganja ispravkom netočnog navoda reagirala je Vesna Pusić prozivajući ga da nedopustivo nečiju individualnu krivnju želi prikriti iza cijelog Domovinskog rata. I Andrija Hebrang pozvao je Burića da prestane politizirati i da mjerodavnim institucijama prepusti da obrane istinu o Domovinskom ratu i tako pomognu generalima.

Istaknuo je kako je ovih dana teško slušati o ubijenim srbijanskim civilima kada za 8.000 ubijenih hrvatskih civila nitko nije odgovarao, a u tom smislu je, rekao je, teško prihvatiti i navode HHO-a o ubijenim civilima u Oluji i nakon nje 'jer je civil onaj za kojega je utvrđeno da je civil'.

Šeks: Prestanite me optuživati za veleizdaju

Damir Kajin je poručio Buriću da dostojanstvo hrvatskoga naroda nije narušio Haag, nego oni koji su 'uništili ekonomsku osnovu Hrvatske'. 'Haag nije osudio hrvatski narod, nego oni koju su mu isisali supstancu, 200 bogatih obitelji, opsesija o Hrvatskoj u BiH, Sanaderova pljačka, vladanje zemljom bez izbornog legitimiteta', rekao je Kajin.

Vladimiru Šeksu, potpredsjedniku Hrvatskog sabora, zasmetala je Burićeva tvrdnja da će on (Šeks) u javnosti ostati upamćen, 'i sada i na onom svijetu', po izjavi 'locirati, identificirati, uhititi, transferirati', a ne kao tvorac 'božićnog ustava'.

'Prestanite me optuživati za veleizdaju. Ja sam uvijek pošteno i odgovorno branio Ustav, zakone i pravni poredak. Sto puta sam rekao da sam samo prenosio zaključke Vijeća za nacionalnu sigurnost', poručio je Buriću, koji mu je uzvratio da će, bez obzira na to što govori, ostati onako kako on kaže. (J.G./ A.E./ Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene