Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija šuti

VIDEO U moru našeg turističkog raja leži ogromna mina, načelnica šokirana: "Imamo bombu? Prvi put čujem za to"

Svega 20 metara od obale Lumbarde, popularnog turističkog mjesta na Korčuli, nalazi se protubrodska mina. Za nju u Općini nisu ni znali, a policija o cijelom slučaju šuti.

"Imamo bombu? Prvi put čujem za to. To su ozbiljne stvari, nemamo mi tu u Općini ni pištolj da se bavimo tim stvarima", iznenadila se Marija Klisura, načelnica malene korčulanske općine Lumbarda kad smo je pitali zašto njihovu minu nitko ne vadi iz mora. 

Pitala je Klisura i svoje kolege u Općini, gotovo svi su se čudili. Tek kad se raspitala kod lokalnih ronioca, dobila je potvrdu - uz obalu Lumbarde doista se nalazi poveća protubrodska mina.

Za razliku od nedavnog slučaja u Rijeci kada su zbog mine u moru evakuirali cijeli dio grada, za minu u Lumbardi čini se nikoga nije previše briga. Na njezinu prisutnost upozoravala je udruga Zelene stope čiji su je aktivisti snimili još prije nekoliko godina i svako malo se uvjere da je mina još uvijek svega dvadesetak metara od obale. 

Turistima nije svejedno

"Provjeravamo je svake godine, još je uvijek tamo. Prijavili smo je policiji, bilo je nekih govorkanja da će je vaditi nakon što prođe turistička sezona, ali to je bilo još prije par godina", priča nam Romeo Ibrišević, jedan od aktivista udruge čija je misija čistiti prirodu od automobilskih olupina i ostalog zagađenja. No, protubrodska mina na dnu mora za njih je ipak previše. 

Mina kod Lumbarde na Korčuli Mina kod Lumbarde na Korčuli (Foto: Udruga Zelene stope)

Do mine koja se nalazi između popularne plaže Lumbarda i rta Ražnjić u sezoni često stigne i skupina ronilaca. "Čak i da ta mina i nije opasna, turistima nije svejedno kad je ugledaju", kaže nam Ibrišević.

Pročitajte i ovo Mina na Dinari dojava planinara VIDEO Pogledajte kako je uništena opasna mina kod planinarskog doma

Pokušali smo doznati od policije zbog čega se protubrodska mina ne vadi iz podmorja tog malog turističkog raja, no ni nakon više od tjedan dana nismo dobili nikakav odgovor.

U MUP-u su nas najprije uputili na PU dubrovačko-neratvansku. U dubrovačkoj policiji su, međutim, ipak po odgovor morali do MUP-a, jer su u tu priču uključeni hrvatski policijski stručnjaci koji se bave ovakvim osjetljivim stvarima. Niti 10 dana nije bilo dovoljno da netko objasni zbog čega se davno locirana i prijavljena mina još uvijek nalazi u moru uz obalu Lumbarde. 

Mina kod Lumbarde na Korčuli Mina kod Lumbarde na Korčuli (Foto: Udruga Zelene stope)

Više sreće nije imala ni načelnica Klisura koja se također raspitivala u policiji o ovoj mini. Informacije o opasnosti te naprave još čeka.

"To su opasne stvari"

Ivo Mileusnić, stručnjak iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, na osnovu fotografije i videa zaključuje da je riječ o njemačkoj kontaktnoj mini. "Takve stvari su inače jako opasne, ali ne znam u kakvom je stanju konkretno ova. One su postavljane i u vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata, tako da ih u Jadranu ima popriličan broj", kaže Mileusnić. 

Pročitajte i ovo Ronilac-pirotehničar Ivan Jambor nakon zahtjevne akcije u Rijeci - 6 Tri dana nakon eksplozije Ronilac-pirotehničar za Dnevnik Nove TV otkrio detalje akcije u Rijeci: "Bila je to jedna od najopasnijih protubrodskih mina koja se može naći u Jadranu"

Slične mine nerijetko dižu i ribari svojim mrežama pa obavijeste policiju, no nerijetko ih i vrate u more da izbjegnu proceduru. 

Prema nekim procjenama, u ovom je slučaju riječ o njemačkoj mini SAG 1 u kojoj bi moglo biti pedesetak kilograma eksploziva. Na njoj je vidljiv serijski broj 134, a pretpostavlja se da je još aktivna.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene