Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri dana nakon eksplozije

Ronilac-pirotehničar za Dnevnik Nove TV otkrio detalje akcije u Rijeci: "Bila je to jedna od najopasnijih protubrodskih mina koja se može naći u Jadranu"

Aktualno Galerija Ronilac-pirotehničar Ivan Jambor nakon zahtjevne akcije u Rijeci - 6 Ronilac-pirotehničar Ivan Jambor nakon zahtjevne akcije u Rijeci - 6 Foto: DNEVNIK.hr Ronilac-pirotehničar Ivan Jambor nakon zahtjevne akcije u Rijeci - 7 Ronilac-pirotehničar Ivan Jambor nakon zahtjevne akcije u Rijeci - 7 Foto: DNEVNIK.hr Ronilac-pirotehničar Ivan Jambor nakon zahtjevne akcije u Rijeci - 5 Ronilac-pirotehničar Ivan Jambor nakon zahtjevne akcije u Rijeci - 5 Foto: DNEVNIK.hr Ronilac-pirotehničar Ivan Jambor nakon zahtjevne akcije u Rijeci - 4 Ronilac-pirotehničar Ivan Jambor nakon zahtjevne akcije u Rijeci - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Ronilac-pirotehničar Ivan Jambor nakon zahtjevne akcije u Rijeci - 3 Galerija 1/7 >>
Za uspješno izvedenu akciju uklanjanja i uništenja protubrodske mine iz Drugog svjetskog rata iz riječke luke - najveće zasluge pripadaju pripadnicima Specijalne policije, roniocima-pirotehničarima. S jednim od njih razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen.

Mnogi ih smatraju i dan-danas herojima, a oni tri dana nakon akcije kažu - "ne, nismo heroji, samo smo radili svoj posao". Riječ je o djelatnicima Specijalne policije iz Rijeke, Zagreba i obučnog centra na Malom Lošinju.

O tome kako je tekla zahtjevna akcija i što se sve događalo na terenu, više je rekao ronilac-pirotehničar Jedinice specijalne i interventne policije PU primorsko-goranske Ivan Jambor. Navodi da je, nakon što je prvi put vidio minu koja nije standardna, razmišljao o tome kako napraviti svoj posao.

"Odmah smo pristupili izradi detaljnog plana i kompletnoj provedbi cijele akcije. Znači, to je višemjesečna priprema, protubrodska mina pronađena je 14. lipnja, u vrijeme sezone i kad je najveća frekvencija ljudi u samom gradu. Zbog same procedure, detaljne izrade planova duže nam je trebalo da izvršimo akciju", kazao je Jambor.

Pročitajte i ovo Nenad Krasny Uništavanje mine u Rijeci Šutljivi i nevidljivi heroji o operaciji u Rijeci: "Opasnost je postojala sve dok se nije krenulo prema otvorenom moru"

Nekoliko puta su ronili do mine

On i njegovi kolege nekoliko puta su ronili do mine.

"Nekoliko puta smo zaronili, ona se nalazila do pola zakopana u mulj, bilo je potrebno više urona izraditi, više izvida, fotodokumentacije, izrade elaborata da bi znali o čemu se radi", objasnio je.

I prije se u riječkoj luci znalo naći protubrodskih mina, ali puno manjih. Ova posljednja pronađena ujedno je bila i najopasnija.

"Trenutno jedna od najopasnijih protubrodskih mina što se može naći u Jadranu zbog količine eksploziva i veličine sredstva", rekao je Jambor.

Pročitajte i ovo Krenulo tegljenje mine na pučinu - 2 Označen kraj akcije VIDEO/FOTO Neutralizirana mina pronađena u riječkoj luci: "Sjedila sam u parku na Trsatu, dobro je odjeknulo"

Na pitanje novinara koje mu misli prolaze kroz glavu kada pristupa tako opasnom sredstvu i može li se koncetrirati samo na posao i ne razmišljati o svakodnevici, Jambor odgovara: "Isključivo samo na posao, naravno. U biti, najteže je dok ne krene zadaća. Kada krene zadaća, misli su fokusirane samo na sredstvo".

Ne razmišljaju o opasnosti

Ekipa Dnevnika Nove TV akciju uništenja je snimala s Trsata, građani su brinuli za ronioce i njihovu sigurnost. Jambor kaže - oni ne razmišljaju o tome što bi se moglo dogoditi.

"Svi mi smo dugogodišnji ronioci-pirotehničari s višegodišnjim iskustvom. Neću reći da je stvar navike, nego profesionalizam", dodaje.

Posao ronioca je opasan, pirotehničara još opasniji.

O tome što ga je dovelo na takav posao, Jambor navodi: "U biti izazov, prvo sam završio tečaj pirotehnike i onda nakon toga sam prešao u ronjenje, ronilac-pirotehničar".

Pročitajte i ovo Eksplozija mine koja se nalazila u riječkoj luci Velika akcija VIDEO Objavljena snimka eksplozije mine: Snažan prasak more digao visoko u zrak

Navodi kako se njegovi kolege i on ne osjećaju herojima nakon zahtjevne akcije koju su obavili.

"To radimo jedni zbog drugih i nadopunjavamo se, odlična smo ekipa, nije nam to prva akcija koju smo odradili na ovakav način, a neću reći ni da je zadnja", istaknuo je Jambor i dodaje da građani mogu biti sigurni dok ih ima.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene