Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što je jedna vlada ukinula, ova će vratiti obveznu članarinu i članstvo u Poljoprivrednoj komori, i to uz objašnjenje da se komora mora profesionalizirati. Sadašnji predsjednik Komore uvjerava kako će članarine biti daleko manje nego prije, a koristi za seljake višestruke.


Nekad bilo, sad se spominjalo. Jer članarina i članstvo u poljoprivrednoj komori opet se vraćaju.

Vezani članci Slika nije dostupna Njima je još uvijek premijer - Ivo Sanader! Slika nije dostupna 'Gdje se skriva ministar?'

"Evidentno je da mi seljaci moramo uzet stvari u svoje ruke, a da bismo nešto napravili, moramo imat sredstva", rekao je Petar Pranjić iz Udruge Baranjska brazda.

Njih bi komora trebala dobiti putem članarina. Ona bi u prosjeku bila, neslužbeno se doznaje, oko 100 kuna godišnje.

"Doista će članarina biti mala i svaki član će putem određenih povlastica prilikom kupnje repromaterijala, goriva i sličnih potrepština vratiti iznos koji je platio kao članarinu", tvrdi predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić.

Ni članstvo ni članarina, više neće biti dobrovoljni. Komora će automatizmom dobiti 60 tisuća novih članova jer novim zakonom, članstvo je obvezno za sve OPG-ove čija je ekonomska vrijednost veća od 3000 eura.

Vraćanje nameta, u ministarstvu poljoprivrede objašnjavaju ovako:

"Obvezna članarina u Poljoprivrednoj komori je uobičajena praksa u EU članicama, a u Hrvatskoj ona je preduvjet za profesionalizaciju Komore kao partnera u pregovorima i zaštiti interesa OPG-a."

A baš na slabu zaštitu interesa u Bruxellesu, žale se naši seljaci. Nisu, kaže nam Petar, ravnopravni s ostalima.

"Mi u ovim godinama članstva nismo ostvarili 30 posto onog što ima mađarski seljak", rekao je.

Ima i onih koji su protiv. No, nisu htjeli pred kameru. Novi namet, koliko god malen, kažu, ipak je namet.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju