Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lijepa Naša

Uvezli radnike s Filipina i Nepala pa ih ilegalno smjestili u kontejnersko naselje: "Mogu staviti što hoću, je l' me razumijete?"

Aktualno Galerija Ilegalno naselje kod Benkovca: Ilustracija - 8 Ilegalno naselje kod Benkovca: Ilustracija - 8 Foto: DNEVNIK.hr Ilegalno naselje kod Benkovca: Ilustracija - 7 Ilegalno naselje kod Benkovca: Ilustracija - 7 Foto: DNEVNIK.hr Ilegalno naselje kod Benkovca: Ilustracija - 4 Ilegalno naselje kod Benkovca: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ilegalno naselje kod Benkovca: Ilustracija - 5 Ilegalno naselje kod Benkovca: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr +3 Ilegalno naselje kod Benkovca: Ilustracija - 6 Galerija 1/8 >>
Vlasnik tvornice za preradu ribe u benkovačkoj poslovnoj zoni nedostatku radne snage doskočio je uvozom radnika s Filipina, a smjestio ih je u ilegalno kontejnersko naselje. I nisu ondje samo radnici već i djeca rođena u Lijepoj Našoj.

U tvornici za preradu ribe rade, a svega nekoliko koraka dalje - žive. Jedna Nepalka u Hrvatskoj je deset mjeseci. Kaže da zarađuje 600 eura mjesečno. Danas ne radi, ali ima onih koji su upravo odradili smjenu. Rade i dva Filipinca koji tamo rade i žive. Ukupno ih je 78! Iz Nepala, Sjeverne Makedonije, s Filipina. Svi imaju dozvole za rad u Hrvatskoj.

Chavez Ruel s Filipina kaže da je zadovoljan i da je sve u redu. No strani radnici možda ne znaju da žive u ilegalnom naselju koje više-manje nalikuje na autokampove koje viđamo uz obalu. Samo što je lokacija tih kućica poslovno-industrijska zona Šopot kraj Benkovca. Po troje ih je ili četvero u kućici.

"Kod montažnih kuća vi trebate zatražiti dozvolu od urbanizma, ali ovdje ne treba. Ja na vlastitom zemljištu, na vlasništvu firme, mogu staviti što hoću, je l' me razumijete? Spojeno je i na kanalizaciju i na pročišćivač", za Dnevnik Nove TV rekao je otac vlasnika tvornice Josip Žuvela.

A onda se prebacuje na ono što poduzetnike u Hrvatskoj muči posljednjih godina. "Zašto ne napravite reportažu da je sramota da smo mi potjerali ljude iz Hrvatske, da nemamo dovoljno radne snage?" pita Žuvela.

I on i sin tvrde: iako ih Zakon o radu ne obvezuje da preuzmu brigu o smještaju i prehrani radnika, oni to čine. Dodaju i da radnicima plaćaju zdravstveno osiguranje, prevoze ih do liječnika, trgovine i vode na izlete. I da im ništa ne nedostaje.

Pročitajte i ovo Cherlyn Lapuz i Uziel Joy Torres OSTAVILI DOM Zašto radnici s Filipina Hrvatsku smatraju Eldoradom? "Nije mi bilo teško prilagoditi se, osim vremena, jer je ovdje jako hladno"

"Odvodne cijevi po podu, a na terenu 25 mobilnih kućica. Čula sam se s vlasnikom tvornice, kaže da ga je na taj potez zapravo natjerala država. Jer, posao mu je, tvrdi, rastao, a radnike u Hrvatskoj nije mogao naći. Došli su Filipinci, nije mogao naći smještaj za njih, pa je napravio ovo. No svjestan je da se u industrijskoj zoni ne smije živjeti, pa će ih, poručuje, za 20-ak dana preseliti u Benkovac", objavila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić na svojem Twitteru.

Pročitajte i ovo Petrinja - 1 KAD ĆE DRŽAVNI NOVAC? Petrinjski poduzetnici na rubu snaga od neizvjesnosti: "Dođe mi da zapalim sve, vjerujte mi... Umorni smo od svega"

Kako je moguće da je uopće u zoni koja nije namijenjena za stanovanje niknulo stambeno naselje? "Kad smo do te informacije došli, uputili smo komunalnog redara koji je utvrdio stanje i dao pravorijek, i upute gospodinu Žuveli da je to apsolutno nelegalno i neprihvatljivo u poslovnoj zoni Šopot", istaknuo je gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić.

O slučaju, kaže, nije obavještavao državne institucije, sve je ostalo na lokalnoj razini. I obećanju vlasnika tvornice da će uskoro za strane radnike pronaći legalan smještaj.

 

Više o ilegalnom kontejnerskom naselju pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene