Policija je dovršila kriminalističko istraživanje vezano za krijumčara ljudi koji je kombi zavezao u Kupu, pri čemu je život izgubila 23-godišnja Afganistanka, a on je u bijegu. Otkrili su njegov identitet te uhiti tri njegova pomagača.

Galerija


Policija navodi da su provedenim kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene četiri osobe: 42-godišnji državljanin Srbije, 42-godišnji državljanin Srbije i Njemačke, 44-godišnji državljanin BiH te 20-godišnji državljanin Srbije. Za njih se sumnja da su sudjelovali u pripremi i krijumčarenju 11 ilegalnih migranata.

Vezani članci Migranti u moru, ilustracija Tragedija u Sredozemnom moru: Oko prevrnutog gumenog čamca plutala tijela utopljenih migranata Zatvor Remetinec Veliki lov na odbjeglog krijumčara ljudima: "Bilo im je naloženo da ga vežu, ali oni su procijenili drugačije"

Kako bi zaradili novac, 42-godišnji srbijanski državljanin s još trojicom je isplanirao i krijumčario 11 ilegalnih migranata.

U nedjelju je došao na područje Gline, u blizini državne granice s Bosnom i Hercegovinom gdje je u vozilo ušlo 11 migranata. Radi se o državljanima Afganistana i Irana koji su ranije nezakonito prešli državnu granicu između BiH i Hrvatske.

Policija ga je u Gornjem Taborištu, uključivanjem svjetlosnih i zvučnih signala u svom vozilu, pokušavala zaustaviti. No, on je povećao brzinu i kombijem pokušavao izgurati s ceste službeno policijsko vozilo, navodi u priopćenju PU sisačko-moslavačka.

Prilikom izlaska iz Slatine Pokupske naglo je skrenuo na makadamski put koji završava nizbrdicom do rijeke Kupe te je na kraju puta, bez kočenja, sletio u rijeku nakon čega je izašao iz vozila i pobjegao u obližnju šumu. Migrante koje je prevozio ostavio je u vozilu koje je tonulo.

Policijski službenici koji su sudjelovali u potjeri ušli su u rijeku kako bi pružili pomoć nezakonitim migrantima čije je živote osumnjičeni krijumčar doveo u opasnost. Jednu osobu nisu uspjeli spasiti. Riječ je o 23-godišnjoj Afganistanki koja se utopila.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je drugoosumnjičeni 42-godišnjak prethodno dogovarao s prvoosumnjičenim nezakonita prebacivanja migranata preko državne granice, kao i njihov prijevoz prema zemljama EU i potpisnicama Šengenskog sporazuma.

Također, neposredno prije počinjenja kaznenog djela drugoosumnjičeni 42-godišnjak je četvrtoosumnjičenom 20-godišnjaku dostavio lokacije realizacije, koje je on s namjerom pomaganja u počinjenju kaznenog djela, odmah prosljeđivao prvoosumnjičenom 42-godišnjaku.

Za trećeosumnjičenog 44-godišnjaka utvrđeno je da je pomagao u činjenju kaznenog djela prevoženja nezakonitih migranata tako što je prvoosumnjičenom 42-godišnjaku dao kombi jednog od članova svoje obitelji.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da drugoosumnjičeni 42-godišnji državljanin Srbije i Njemačke počinio kazneno djelo ''Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma“ opisano u čl. 326 st.1 Kaznenog zakona, dok su osumnjičeni 44-godišnji državljanin BiH i 20-godišnji državljanin Srbije prijavljeni za pomaganje u navedenom kaznenom djelu.

Sva su trojica, uz posebno izvješće, predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Za krijumčarem koji je pobjegao u šumu pod minama, policija i dalje intenzivno traga, te će i protiv njega Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku podnijeti posebno izvješće zbog počinjenja kaznenih djela: ''Teško kazneno djela protiv opće sigurnosti“ iz čl. 222 st. 2, u vezi kaznenog djela ''Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom“ iz čl. 215. st. 1, u stjecaju sa kaznenim djelom ''Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma“ iz čl. 326. st. 1 i kaznenim djelom ''Prisila prema službenoj osobi“ iz čl. 314. st.1 kaznenog zakona.