Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Proslava Martinja u pravilu je najcrnji dan na hrvatskim prometnicama jer mnogo je onih koje ljubav prema vinu dovede do tragedije. Zato će policija i ove godine provoditi oštre kontrole na svim važnijim prometnicama u Hrvatskoj.


Policija će angažirati maksimalan broj službenika i svu raspoloživu operativnu tehniku. Novčane kazne se kreću od 5.000 do 15.000 kuna, te kazna zatvora u trajanju od 60 dana. Prošle su godine u ovoj akciji zaustavili dvanaest i pol tisuća vozača od kojih je tisuću i dvjesto bilo alkoholizirano i to većinom mladi. 

Crne statistike kažu da su u ovoj godini u gotovo četiri tisuće prometnih nesreća poginule 132 osobe, a 769 osoba teško je ozlijeđeno.

Umjesto veselih slika krštenja mladog vina, zbog neodgovornosti pijanih vozača u vrijeme Martinja obasipaju nas stravični kadrovi potpuno uništenih automobila.
Neodgovornost i trenutak nepažnje odnose živote.

Naravno, koncentracija alkohola u krvi, uvelike ovisi o težini osobe, o količini i vrsti hrane u želucu. Najveći problem je, ističu stručnjaci, kada pijana osoba ima ključ automobila u ruci i stav: 'Nesreća se događa uvijek nekome drugome, mogu ja do kuće'.

'Opravdanja za sjedanje za volan pod utjecajem alkohola nema, moramo biti svjesni da u trenutku kada sjedamo za volan alkoholizirani, ne ugrožavamo samo sebe već i sve druge', rekla je glasnogovornica PUZ-a Aleksandra Ljuba.