Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

General Vladimir Zagorec napustio je u osam sati bečki pritvor.


Jedinice specijalne austrijske policije nešto prije osam sati okupile su se pred izlazom iz pritvora, no general je, kako bi se izbjegle kamere, u vozilo policije ušao kroz glavni ulaz Zemaljskog suda u Beču.

Vezani članci Provjereno: Prijetnje i ucjene radnicima Hrvatskih šuma - 6 Odustanite od tužbi ili nema sirovine za rad! Zbog okršaja s Hrvatskim šumama mnogi su već dobili otkaze, stotine strepe: "Noću se budim i mislim da možda nije istina. Ali nažalost je" Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca Europska komisija tužila farmaceutsku tvrtku jer nije isporučila dogovorene doze cjepiva: "Ugovor nije poštovan"

Prema neslužbenim informacijama, Zagorec bi u Hrvatsku trebao stići oko 11 sati. Njegov hrvatski odvjetnik Zvonimir Hodak izjavio da su mu iz Beča javili da će doputovati privatnim zrakoplovom.

Putovati će u pratnji djelatnika Interpola, a iz zagrebačke zračne luke trebao bi biti prebačen u zatvor u Remetincu. 

Potom bi, najkasnije u roku 24 sata, trebao izaći pred istražnu sutkinju zagrebačkog Županijskog suda na kojemu je prije godinu i pol protiv njega pokrenuta istraga zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Austrijski Ustavni sud jučer je odbio žalbu Vladimira Zagorca u kojoj on tvrdi da bi mu izručenjem u Hrvatsku život bio ugrožen.

>> Mediji o Zagorcu: Njegova je povijest kao priča špijunskog trilera

U obrazloženju stoji kako su u tužbi sve navedene informacije koje su u ranijim postupcima u slučaju Vladimira Zagorca provjerene.

Zagorec je u policijsko vozilo uveden kroz glavni ulaz Zemaljskog suda, kako bi se izbjegli novinari

Takvom odlukom više ništa nije prijećilo izručenje Zagorca Hrvatskoj.

Pred austrijskim pritvorom jučer je bilo burno. Policijska vozila ulazila su i izlazila. No, ni u jednom nije bio general Vladimir Zagorec.

Kamere Nove TV snimile su blindirani policijski autobus koji je u bečki zatvor dovezao grupu od 10 do 15 policajaca, no ne zna se je li to povezano s izručivanjem Zagorca.

Za generala je osigurana jednokrevetna ćelija, svojevrsna samica, jer mu jedino izolacijom mogu jamčiti sigurnost.

- Unutarnje osiguranje je vrlo kvalitetno, tako da zatvorenike i pritvorenike u ovom zatvoru nema nikakve opasnosti, kaže upravitelj zatvora Zagreb, Tomislav Kralj.

Zagorec će u ćeliji, bude li želio, moći imati vlastiti televizor.
Ovisno o količini novca koju ima, može se hraniti i dostavama izvana i tako izbjeći zatvorsku hranu.

No, njemu je najbitnije da iza rešetaka izbjegne ljude Hrvoja Petrača, svojeg bivšeg prijatelja. On je i pokrenuo aferu dragulji, dok mu se sudilo za otmicu Zagorčeva sina. Kasnije je smrću navodno prijetio i Zagorcu.