Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što je bivši Predsjednik države Stjepan Mesić danas kazao kako razmatra da se po treći kandidira za predsjednika, pitali smo ustavne stručnjake dopušta li to Ustav, obzirom da u njemu stoji odredba prema kojoj se nitko ne može biti biran više od dva puta.


Ustavni stručnjaci Mato Palić i Branko Smerdel tvrde kako, unatoč Mesićevoj želji, Ustav ne dopušta novu mogućnost kandidiranja.

Vezani članci Stjepan Mesić (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) U Titovu bunkeru okupili se Kučan, Mesić i Dizdarević te poručili: ''EU je pred istim kušnjama kao i SFRJ'' Proslava Dana mladosti u Kumrovcu (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) - 2 Sudjelovalo više od 10 tisuća ljudi: Pogledajte kako je protekla proslava "Dana mladosti-radosti" u Kumrovcu

"Ništa od toga. Promjena Ustava na koju se Mesić poziva iz 2000. je semantičke, a ne sadržajne prirode. I po Ustavu iz 1990. i po ustavnim promjenama iz 2000. postoji zabrana reizbora nakon drugog mandata, a jednino što se promijenilo je jezični izražaj. To je semantika, ne suština", kazao je Palić, docent za Ustavno pravo na Katedri ustavnih i političkih znanosti Pravnog fakulteta u Osijeku.

"Trebao bi se pomiriti da je svoje odradio"

S njim se slaže i Branko Smerdel, pedstojnik Katedre za Ustavno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu,

"Gospodin Mesić se ne može kandidirati za predsjednika Republike, to vam izrijekom piše u drugom stavku članka 95. Ustava Republike Hrvatske, kaže Branko Smerdel dodajući da bi se Mesić trebao pomiriti s tim da je on svoje odradio.

Smerdel dodaje da u ustavima većine zemalja najčešće stoji da nitko ne može odraditi više od dva predsjednička mandata uzastopno, no u hrvatskom Ustavu riječ „uzastopno“ se ne spominje.

Iako Stjepan Mesić tumači da je spomenuta odredba u Ustav unesena u studenom 2000. godine, odnosno nakon što je on osvojio svoj prvi mandat, pa smatra da se na taj mandat ovo ograničenje ne odnosi, Smerdel tumači posve drugačije.

Stručnjaci ga demantiraju

„To vam je uobičajeni fiškalski trik koji nije dostojan jednog starog pravnika. Ali nije on kriv, to su primijenili i dekani nekih fakulteta i rektori nekih hrvatskih sveučilišta“, kaže Smerdel.

Mesić je, naime još prije tumačio kako se može ponovno kandidirati jer je do promjena Ustava došlo za vrijeme njegovog prvog mandata, no stručnjaci ga demantiraju.

U nastavku pogledajte i o kakvim je konkretno izmjenama riječ 

Ustav 1990. (NN 59/1990)

Predsjednik Republike bira se na temelju općeg i jednakog biračkog prava na neposrednim izborima tajnim glasovanjem na vrijeme od pet godina.

Predsjednikom Republike nitko ne može biti više od dva puta.

Ustavna promjena 2000. (NN 113/2000)

Članak 34.

U članku 95. stavak 2. mijenja se i glasi:

»Nitko ne može biti biran više od dva puta za Predsjednika Republike.«