Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EUROSTAT

Prosječni Europljanin najveći dio primanja daje za stanarinu, a Hrvat? Usporedite svoje troškove s onima u EU-u

Potrošnja u prosincu - 2021. vs. 2022. - 7
Potrošnja u prosincu - 2021. vs. 2022. - 7 Foto: DNEVNIK.hr
Eurostat je objavio statističke podatke o potrošnji kućanstva EU-a i pojedinih članica. Otkrivamo koliko Hrvati izdvajaju u pojedinoj kategoriji u odnosu na druge zemlje članice.

Statistički ured Europske Unije ponudio je podatke o potrošnji prosječnog kućanstva po kategorijama na razini Unije i pojedinih država. Tako uvidom u Eurostatovo istraživanje možemo usporediti troškove Hrvata s onima bogatijih zemalja članica, kao i s općom strukturom EU-a.

U 2021. stanovanje, voda, električna energija, plin i druga goriva predstavljali su četvrtinu izdataka kućanstava u EU-u, što je pad od 0,5 posto u usporedbi s 2020. Ipak, prosječni Europljanin i dalje najviše novca troši na kuću ili stan i režije.

Pročitajte i ovo Prosječna plaća u EU-u PORAZNA STATISTIKA Ljestvica otkriva koliko smo jadni: Usporedite prosječnu plaću u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Italiji...

Nasuprot tome, za troškove stanovanja Hrvati izdvajaju 16,2 posto, a većinu svojih prihoda daju za hranu i bezalkoholna pića. Na razini EU-a rashodi u istoj kategoriji smanjuju se pak za pola posto, pa na nju građani troše 14,3 posto.

Prošle godine promet je bio na trećem mjestu u kategorijama rashoda kućanstava EU-a, predstavljajući 12,1 posto ukupnih rashoda, što je povećanje od 0,5 postotnih bodova. To povećanje povezano je uz postupno ukidanje kontrolnih mjera zbog COVID-19, koje su utjecale na mobilnost diljem EU-a. U Hrvatskoj je transport tek na sedmom mjestu, a na njega stanovnici troše 7,6 posto.

Pročitajte i ovo Koliko je poskupio blagdanski stol? - 3 CIJENA BLAGDANSKE KOŠARICE Blagdanski stol skuplji nego ikad prije: Znate li koliko bakalara i janjetine pojedemo u prosincu?

Više negoli na transport Hrvati troše na restorane, hotele, rekreaciju, kulturu, alkohol i cigarete. Iako je prosjek koji trošimo na hotele značajno viši od prosjeka EU-a (6,6 naprema 14,6), to ipak ne treba navesti na krivi trag. Na Jadranu su u većini smještaja gosti upravo stranci, a činjenica da je taj postotak viši lako se objašnjava nižom kupovnom moći i sveukupnim primanja koja su puno manja od prosjeka EU-a. Cijelu statistiku možete pogledati ovdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene