Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CIJENA BLAGDANSKE KOŠARICE

Blagdanski stol skuplji nego ikad prije: Znate li koliko bakalara i janjetine pojedemo u prosincu?

Aktualno Galerija Koliko je poskupio blagdanski stol? - 3 Koliko je poskupio blagdanski stol? - 3 Foto: DNEVNIK.hr Cijena blagdanskog stola - 2 Cijena blagdanskog stola - 2 Foto: DNEVNIK.hr Cijena blagdanskog stola - 3 Cijena blagdanskog stola - 3 Foto: DNEVNIK.hr Cijena blagdanskog stola - 4 Cijena blagdanskog stola - 4 Foto: DNEVNIK.hr +6 Cijena blagdanskog stola - 5 Galerija 1/11 >>
Koliko blagdanski stol povećava potrošnju pojedinih prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj, svjedoči i statistika.

Nakon Badnje večere kad je na meniju hrvatskih obitelji tradicionalno riba - pogotovo bakalar, glavna zvijezda božićnog ručka je meso. Prvo kao sastojak blagdanske juhice, a onda i kao glavno jelo - pečena purica ili odojak - s uobičajenim prilozima: mlincima i francuskom salatom.

Uz ukusne zalogaje savršeno pristaje i čaša vina. A svečani blagdanski stol nije potpun bez kolača, poput orahnjače ili fritula. Oni koji su si takav tradicionalni blagdanski stol mogli priuštiti, platili su ga više nego ikad prije. Prema istraživanju sindikata, ove godine je cijena takve blagdanske košarice iznosila dvije tisuće šesto dvije kune i četrdeset sedam lipa

Koliko blagdanski stol povećava potrošnju pojedinih prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj, svjedoči i statistika.

Dok se inače u Hrvatskoj troši osamdesetak tisuća purica mjesečno, u prosincu ih se pojede više od 190 tisuća. Udvostručena je konzumacija svinjetine, procjenjuje se da će ih se ovih blagdana pojesti više od 30 tisuća.

Kraj godine donosi i veću potražnju za janjetinom, koja raste s 12 tisuća janjaca u normalnim mjesecima na oko 22 tisuće u prosincu.

Pročitajte i ovo Bacanje hrane: Ilustracija - 4 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Znate li koliko hrane godišnje bacimo? Ovo su korisni savjeti za ublažavanje te pošasti - "Teško je baš, nekad ne ide"

Pročitajte i ovo Plastika u hrani - 4 ISTRAŽIVANJE ZNANSTVENIKA Iz blagdanske večere mogla bi vrebati i opasnost: "Ona ostaje u našem tijelu u većim količinama. Ali još ne znamo što mu čini"

Od godišnjeg uvoza bakalara, koji iznosi 250 tona, najveći dio konzumira se upravo tijekom adventa. To je više od 350 tisuća standardnih pakiranja od 70 dekagrama.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene