Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prošao prijedlog zakona

Uskoro bi očevi na roditeljskom dopustu mogli biti česta pojava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Očevi na roditeljskom dopustu u Hrvatskoj su rijetka pojava, ali ubuduće možda više neće biti tako.

U Saboru je prošao prijedlog zakona prema kojem će očevi na majku moći prebaciti samo dva mjeseca svog dijela dopusta. Zakon pozdravljaju i udruge i majke, jer će očevi moći jednostavnije koristiti svoj dio dopusta i provesti dragocjeno vrijeme s djetetom.

Pročitajte i ovo Djevojčica kod psihologa Tijekom saslušanja Cure nove informacije o ubojstvu Saše K.: Psiholozi šokirani ponašanjem njegove kćeri (14) Teško ozlijeđenu djevojčicu prevezli u KBC Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) - 2 NA PRESICI Otac monstrum je u istražnom zatvoru, a evo što je ministrica Murganić odgovorila na pitanje hoće li majci oduzeti djecu

Ivan je bio na roditeljskom dopustu kada se rodio Tadej, a planira ići i kada se rodi prinova koja je na putu. 'Uopće nije bilo problema što se njega tiče i kao da sam majka bio. Presvlačio sam i kuhao', kazao je Ivan Hinger.

Minimalni roditeljski dopust sada je produžen s tri na četiri mjeseca po zaposlenom roditelju, ali otac će na majku moći prebaciti samo dva mjeseca. 'Više vremena provoditi sa svojom djecom i u tom trenutku malo možda rasteretiti majku. S druge strane, to je jedan ipak fleksibilan model u kojem se oni mogu dogovoriti da onaj koji ima veću plaću ide raditi', kazala je ministrica Opačić.

>>
U Hrvatskoj je prošle godine samo 0,34 posto očeva iskoristilo rodiljni dopust

Udruga 'Roda' pozdravlja novi zakon jer ne smanjuje dosadašnja prava. Majke, kao i dosad, mogu koristiti svojih 12 mjeseci. 'Ono što je dobro u novom zakonu je da se tatama pojednostavljuje korištenje njihovog dijela roditeljskog dopusta ako ga žele koristiti. To je korisno i za obitelj i za dijete', kazala je Renata Jelušić iz udruge 'Roda'.

Drugih 6 mjeseci roditelj na dopustu može primati maskimalnu naknadu od 2.600 kuna. Iz udruge Roda ne žele da se ona smanji u 13. i 14. mjesecu. 'U prvotnom prijedlogu je bilo 1.600 kuna. Nadamo se da će proći amandman da roditelji i tada dobivaju 2.600 kuna', dodala je Jelušić.

Neslužbeno smo doznali da će amandman proći pa će se Ivan družiti sa svojim djetetom, a kućni se budžet neće dodatno smanjiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene