Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražni zatvor

USKOK: U slučaju Bandić nije bilo kalkulacija i određivanja tajminga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo izvijestilo je da se Uskok nije vodio "nikakvim kalkulacijama i određivanjem tajminga" kada je zatražio da se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić vrati u istražni zatvor, kao i da mu država naplati jamčevinu od 15 milijuna kuna uz koju je ranije pušten da se tijekom istrage brani sa slobode.

Reagirajući na medijske napise, ali i izjave o Bandićevu povratku u zatvor, Državno odvjetništvo navodi da Uskok "u trenutku predaje prijedloga za opoziv jamčevine i određivanje istražnog zatvora okrivljenom gradonačelniku, nije imao saznanja o tome da je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu donijelo rješenje kojim se ukida mjera opreza zabrane obavljanja dužnosti gradonačelnika".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Aktualna tema Ministar o krahu slučaja Agrokor: DORH je birao tko će raditi vještačenje, a ne Vlada Provjereno: Milan Bandić - 3 Sve afere bivše vlasti Nakon smrti Milana Bandića uslijedile ostavke, smjene, istrage i uhićenja: "Ne smije se dogoditi to da se sve svede na 'sjaši Kurta, uzjaši Murta'"

"Dakle, nikakve kalkulacije i određivanje tajminga nije rukovodilo Uskok u predlaganju sucu istrage opoziva jamčevine i određivanje istražnog zatvora. Uskok vodi postupke prema svim osumnjičenicima na isti zakoniti način u skladu s prikupljenim dokazima i zakonskim pravnim okvirom bez obzira radi li se o ministru, županu, gradonačelniku, policijskom službeniku ili bilo kojem drugom građaninu", objavljeno je na internetskoj stranici Državnog odvjetništva.

Milan Bandić ispitan u USKOK-u

Dodaju i da ni na koji način neće uvažavati "većinsku volju pojedinaca iskazanu kroz medije" ili politički oportunizam "već samo i isključivo prikupljene dokaze u zakonom propisanom postupku u cilju zaštite pravnog poretka".

Državno odvjetništvo smatra da "u borbi protiv korupcije i zalaganju za nultu stopu tolerancije prema korupciji, ovakvi javni nastupi i izjave 'stručnih pojedinaca' predstavljaju prisilu prema tijelima progona". Podsjećaju i da je prema odredbama Zakona o državnom odvjetništvu, "zabranjen svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti, kao i u predmetima u kojima državni odvjetnik zakonito izvršava svoja prava i dužnosti u zaštiti imovine Republike Hrvatske".

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Bandića je vratio 'iza rešetaka' u utorak 10. ožujka, prihvativši tvrdnje Uskoka da je na slobodi "postupio protivno uvjetima rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo". Sudac je stoga donio odluku i o naplati jamstva od 15 milijuna kuna koje će, postane li ova presuda pravomoćna, biti uplaćeni u državni proračun.

Dok je sudac istrage odlučivao o gradonačelnikovu povratku u Remetinec izvanraspravno vijeće Županijskog suda objavilo je da je prihvatilo raniji zahtjev Bandićeve obrane i omogućilo mu ponovno obnašanje gradonačelničke dužnosti. No, ta je odluka po riječima Uskokove tužiteljice Ksenije Krizman i glasnogovornika suda Krešimira Devčića novim određivanjem istražnog zatvora postala irelevantna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene