Obavijesti Video Pretražite Navigacija

USKOK traži istragu protiv župana Stančića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je istražnom sucu Županijskog suda u Splitu podnio istražni zahtjev protiv šibensko-kninskog župana Duje Stančića zbog osnovane sumnje da je počinio kažnjivo djelo zlouporabe obavljanja državne dužnosti pribavivši tvrtki koje je direktor i osnivač više od 300.000 kuna imovinske koristi, objavljeno je na USKOK-ovim internetskim stranicama.

Riječ je o poduzeću FIT, a udio u tom trgovačkom društvu Stančić je, po podacima Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, prenio na Odvjetničko društvo "Višić i partneri".

Pročitajte i ovo Ilustracija Ima izbore u vidu Suci najavili bojkot izbornog povjerenstva. Šef Vrhovnog suda: ''To je neprihvatljivo'' Slika nije dostupna Prvo natjecanje sobarica U samo 15 minuta sve zablistalo

"Osnovano se sumnja da je osumnjičenik, koristeći se svojim položajem župana, od lipnja 2002. do kraja 2004. pribavio imovinsku korist tvrtki koje je direktor i osnivač jer je ta tvrtka bez provedena javnog natječaja i bez valjana ugovora pružala usluge tjelesne zaštite imovine na objektu županijske poslovne zgrade", navodi se u priopćenju. Dodaje da je župan u ime te tvrtke u tom razdoblju davao naloge za redovito mjesečno ispostavljanje faktura i računa za obavljene usluge.
U svibnju 2004. župan Stančić je u ime Županije, protivno Zakonu o javnoj nabavi, izravnom pogodbom i bez suglasnosti Ureda za javnu nabavu zaključio šestomjesečni ugovor o pružanju usluga tjelesne zaštite imovine županijske zgrade s FIT-om, potpisavši ugovor kao direktor tvrtke, kaže se u priopćenju.

Tako je Stančić vlastitoj tvrtki pribavio imovinsku korist koja još nije potpuno utvrđena, a svakako je veća od 300.000 kuna, priopćio je USKOK.

Predsjednik Županijske skupštine za ponedjeljak, 25. rujna, sazvao je sjednicu na dnevnom redu koje je Prijedlog za donošenje odluke o iskazivanju nepovjerenja županu Stančiću. Uz poziv je priložen zahtjev za sazivanje Skupštine iz Kluba vijećnika HDZ-a, koje je potpisao predsjednik Ante Kulušić i u kojem stoji da Stančić više nema povjerenje Kluba vijećnika HDZ-a.

Kad je završila policijska kriminalistička obradba zbog sumnje da je zaštitarskoj tvrtki FIT namjestio posao čuvanja županijske zgrade, Predsjedništvo HDZ-a suspendiralo je župana Stančića sa svih stranačkih dužnosti 4. rujna, a tada je donesena i odluka o pokretanju postupka razrješenja s dužnosti župana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene