Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dan nakon što je saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo jednoglasno predložilo ukidanje zastupničkog imuniteta HDZ-ovom zastupniku Franji Luciću, USKOK je objavio priopćenje o provođenju istrage "zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela davanja mita".


USKOK je na svojim stranicama objavio priopćenje o provođenju istrage protiv Franje Lucića, HDZ-ovog saborskog zastupnika, koji je novinaru Dragi Hedlu nudio novac da ne piše o njemu. 

Vezani članci Privođenje osumnjičenih za stečajne malverzacije Stečajnom sucu i još troje osumnjičenih određen jednomjesečni istražni zatvor, tereti ih se da su ukrali 30 milijuna kuna Franjo Lucić Zastupnik Franjo Lucić kaže kako se ne smatra krivim za nuđenje mita novinaru Dragi Hedlu

U priopćenju se ne navodi Lucićevo ime ni inicijali, no kaže se da je USKOK na temelju rezultata provedenih izvida donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljana (1958.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela davanja mita.

"Osnovano se sumnja da je okrivljenik, 26. srpnja 2017., u Požegi, novinaru koji je prikupljao informacije o poslovnim i financijskim transakcijama njega kao zastupnika u Hrvatskom saboru i njegovih trgovačkih društava, ponudio novčanu nagradu da ne piše novinarski članak na temelju informacija koje je prikupio, jer bi mu isti štetio kao zastupniku u Hrvatskom saboru i kao poduzetniku. Okrivljenik je novinaru rekao da će mu za ne pisanje teksta platiti tri puta više od naknade koju će dobiti od medijske kuće za koju piše i da novac nije u pitanju, a sve u cilju da prikupljene informacije o njemu i njegovim trgovačkim društvima ne bi bile javno objavljene", stoji u priopćenju USKOK-a.

Mandatno imunitetno povjerenstvo odobrilo je u utorak skidanje imuniteta Luciću zbog ovog slučaja. Unatoč objavljenim snimkama u kojima se može čuti kako Lucić Hedlu nudi novac kako ovaj ne bi pisao o njemu, Lucić i dalje tvrdi da ga nije pokušao podmititi.