Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštetio proračun za 677.000 kuna

USKOK podigao optužnicu protiv Jurice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je, nakon provedene istarge, podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Zagrebu protiv Nevena Jurice zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Optužnicom se Neven Jurica teret da je, tijekom 2007. i 2008. godine, kao veleposlanik Republike Hrvatske u Washingtonu i voditelj Stalne misije Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, u cilju da si pribavi protupravnu imovinsku korist, službene kreditne kartice i novčana sredstav diplomatske misije koristio za osobne potrebe, objavio je USKOK na internetskim stranicama. Jurica se tereti da je oštetio Ministarstvo vanjskih poslova za iznos od 120.815, 75 dolara, odnosno za najmanje 677.000 kuna.

Pročitajte i ovo Prometni policajci lažno izdavali kazne za prekršaje Podignuta prijava Kakva akcija! Dvojica policajaca vozačici USKOK-ova auta pokušali naplatiti nepostojeći prekršaj Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela

>> USKOK potvrdio da istražuje veleposlanika Juricu

S obzirom da je N. J. bio odgovoran za materijalno-financijsko poslovanje i korištenje sredstava Veleposlanstva i Stalne misije RH, on je službene kreditne kartice i novac diplomatske misije, protivno Pravilniku o unutarnjem redu Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija te Naputku i Odluci o korištenju poslovnih kreditnih kartica, koristio za plaćanje raznih privatnih računa i podizanje gotovine na bankomatima, iako navedeni troškovi nisu imali opravdanje kao trošak reprezentacije. Osim navedenog, Jurica je, radi prikrivanja trošenja novca za privatne potrebe, u obrascima 'R' za obračun troškova reprezentacije navodio neistinite podatke o svrsi utroška sredstava koja nije opravdao originalnim računima i slipovima te je potom takvu dokumentaciju dostavljao Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene