Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Davali mito

Saga s lažnim covid potvrdama se nastavlja: USKOK optužio već 15. skupinu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Tonci Plazibat/Cropix
USKOK je nakon dovršene istrage optužio pred zagrebačkim Županijskim sudom 17-ero hrvatskih državljana zbog davanja mita za izdavanje lažnih potvrda o cijepljenju protiv covida te protiv jedne hrvatske državljanke zbog kaznenog djela krivotvorenja isprave.

Nakon dovršene istrage USKOK je pred zagrebačkim Županijskim sudom optužio 17-ero hrvatskih državljana zbog davanja mita za izdavanje lažnih potvrda o cijepljenju protiv covida te jednu državljanku zbog krivotvorenja isprava.

Optužnicom okrivljenike terete da su, od rujna do studenoga 2021., preko posrednika zatražili da im se ishodi upis cijepljenja, a sve kako bi bez prethodnog cijepljenja, pribavili covid potvrde.

Tužiteljstvo tvrdi da je posrednik predao medicinskoj sestri u Domu zdravlja Zagreb-Zapad podatke i najmanje 100 eura po osobi, a ona je u sustav lažno upisala da su okrivljenici cijepljeni, na temelju čega su im neosnovano izdane EU digitalne covid potvrde.

Pročitajte i ovo Lektorski dnevnik, anketa Lektorski dnevnik Odvojite nekoliko trenutaka i recite nam Vaše mišljenje

Osim toga, jedna okrivljenica se tereti za nabavljanje lažne isprave jer je u nakani da pribavi potvrdu dostavila posredniku svoje osobne podatke potrebne za upis cijepljenja.

Taj posrednik je njene podatke dostavio medicinskoj sestri zaposlenoj u Domu zdravlja Zagreb-Zapad koja je zatim u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neistinito upisala da je okrivljenica cijepljena, nakon čega je okrivljenica preuzela potvrdu.

U rujnu prošle godine tužiteljstvo je zbog davanja mita za neistinit upis cijepljenja protiv covida pokrenulo istragu protiv ukupno 243 osobe, a među osumnjičenima se našao i niz osoba iz javnog života.

Uključujući današnju optužnicu USKOK je od sredine studenoga optužio petnaest skupina s ukupno 218 osumnjičenih.

Županijski sud u Zagrebu je 22. prosinca prošle godine donio i prve presude koje su izrečene nakon što se grupa optuženika nakon priznanja nedjela nagodila s tužiteljstvom u zamjenu za blaže kazne.

U prvoj u u nizu podignutih optužnica, od 14 okrivljenika njih 13 se nagodilo s USKOK-om te je svaki osuđen na uvjete kazne od šest mjeseci zatvora, uz rok kušnje od dvije godine. Uz to, svatko od njih 13 mora platiti i po 100 eura troškova sudskog postupka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pokrenuta istraga Bivši načelnik policije obavještavao osumnjičenika o istrazi koja se vodila protiv njega

U drugom pak slučaju, u kojem je također bilo 14 okrivljenika, postupak je razdvojen u odnosu na troje optuženika jer je riječ o članovima iste obitelji koji trenutno žive i rade u inozemstvu.

Dvoje članova te obitelji dobilo je po šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine, dok je jednom članu obitelji izrečena kazna zatvora u trajanju od godine dana uz rok kušnje od pet godina, a mora platiti i sporednu novčanu kaznu od 2000 eura.

Za podmićivanje službene ili odgovorne osobe da unutar ili izvan granica svoje ovlasti obavi službenu ili drugu radnju koju ne bi smjela obaviti, zakon predviđa zatvorsku kaznu od jedne do osam godina zatvora.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene