Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužnica USKOK-a

USKOK optužio Hernadija, Sloković nezadovoljna: Zadnje situacije tumačimo kao pritisak na sud!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hernadija se tereti da je bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu obećao 10 milijuna eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Uskok je nakon provedene istrage podignuo optužnicu protiv predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija, kojega tereti da je bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu obećao 10 milijuna eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna oporavlja se od operacije ''Izdao vitalne interese'': Presuda Sanaderu i Hernadiju u aferi Ina-MOL 30. prosinca Slika nije dostupna Prijevod nije obvezan Vrhovni sud odbacio žalbu Zsolta Hernandija: "Nije povrijeđeno njegovo pravo na pravično suđenje"

Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je, kao predsjednik Uprave MOL-a, od početka 2008. do kraja 2009. u Zagrebu s tadašnjim predsjednikom Vlade Sanaderom "dogovorio da će za iznos od 10 milijuna eura poduzeti sve da se zaključe Prva izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara trgovačkog društva Ina", objavio je USKOK poslijepodne na svojoj internetskoj stranici.

Hrvatska tuži MOL: 'Podmitili su Sanadera, ugovore iz 2009. treba raskinuti!'

Uskok tvrdi da je na taj način Hrvatska MOL-u neosnovano omogućila prevladavajući utjecaj u Ini. Također, da je dogovoreno sklapanje Glavnog ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine, odnosno da Hrvatska preuzme "onaj dio plinskog poslovanja koji stvara gubitke".

Najnoviju optužnicu za Vijesti Nove TV komentirala je Jadranka Sloković, odvjetnica Ive Sanadera.

'Smatram da se radi o situaciji koja nije slučajna. Naime, nesporno je da u, recimo posljednjih mjesec, mjesec i pol dana se događaju neke stvari koje mi doista, kao obrana Ive Sanadera, tumačimo kao pritisak na sud. Vrlo je neobično da se upravo danas, kada počinje, kad je započela sjednica vijeća Vrhovnog suda o predmetu INA-MOL pojavljuje ova optužnica. Kao što je vrlo čudno bilo da je recimo USKOK prije nekih tri tjedna ušao u INU s nalogom da pregleda sve ugovore o nabavi nafte od 2009. godine otkad je MOL preuzeo INU. Isto tako, nama je bilo apsolutno neprihvatljivo da hrvatska Vlada pokreće arbitražni postupak pred sudom u Ženevi na temelju nepravomoćne presude i da je, zapravo, to temeljni argument za rušenje ovih dodataka u dioničarskom sporazumu, tako da obzirom na sve te situacije, mi se više ničem ne čudimo, ali smatramo da slučajnosti nema. Prema tome, to netko radi vrlo namjerno i upravo u vrijeme kada se zapravo treba desiti ta odluka Vrhovnog suda koja je za nas itekako važna', rekla je Sloković.

Uskok tvrdi da je Sanader, kao protuuslugu za primljeni mito, dogovorio izmjene dioničkog ugovora između MOL-a i Ine, znajući da to "nije u interesu Republike Hrvatske".

Istragu protiv Hernadija Uskok je prekinuo u prosincu 2012. i ponovno je pokrenuo nakon ulaska Hrvatske u EU. Uz ponovno pokretanje istrage, Uskok je za Hernadija zatražio i istražni zatvor nakon što mu je Mađarska odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije željela sama ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa.

No, u međuvremenu njegova je tjeralica, bez znanja hrvatskog suda, tužiteljstva ili policije, nestala s Interpolove stranice, jer je Hernadijeva obrana pred Ustavnim sudom zatražila reviziju postupka na temelju kojeg mu je određen istražni zatvor te raspisana međunarodna tjeralica.

Sanader je zbog slučaja Ina-MOL nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora, a Vrhovni sud upravo razmatra žalbe njegove obrane te tužiteljstva na tu presudu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene