Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što je ispitan Tomislav Saucha USKOK je na svojim stranicama objavio priopćenje u kojem navode za što terete bivšeg predstojnika Ureda predsjednika Vlade RH.


Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti.

Vezani članci Ilustracija Policajac ukrao više od 100 tisuća eura: Preuzimao naplaćene kazne pa dio zadržao za sebe Dokumenti, ilustracija Proširena istraga protiv šestorice: Njih 26 na prijevaru kupovalo nekretnine na Pagu

''Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je temeljem podataka iz Izvješća Državnog ureda za reviziju o radu Vlade Republike Hrvatske u 2015. godini, a u svezi isplata dnevnica posebnim savjetnicima predsjednika Vlade Republike Hrvatske u ukupnom iznosu od 307.000,00 kuna, izvršenih na osnovu 57 naloga za službena putovanja u inozemstvo, te posebno nakon javnih istupa istih u kojima su izjavili da na službena putovanja nisu putovali niti su im novčani iznosi povezani sa službenim putovanjima isplaćeni, proveo izvide, te na temelju rezultata provedenih izvida donio rješenje o provođenju istrage protiv bivšeg predstojnika Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. stavak 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona i kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona. (10.2.2017.)

Naime, postoji osnovana sumnja da je okrivljenik u razdoblju od studenoga 2013. do siječnja 2016. godine, kao predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, u kojem svojstvu je bio ovlašten nalagati izdavanje i svojim potpisom odobravati putne naloge i putne račune za službena putovanja u inozemstvo kao i odobravati sve isplate u svezi tih službenih putovanja, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za sebe, na štetu Državnog proračuna, tajnici svog Ureda usmeno nalagao izradu neistinitih putnih naloga za posebne savjetnike predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Pri tome je određivao svrhu, vrijeme trajanja i mjesto službenog putovanja u inozemstvo, uz naznaku da troškove putovanja i smještaja snosi organizator, te je potom nalagao da se u gotovom novcu iz sredstava Državnog proračuna isplate akontacije dnevnica, iako je znao da se radi o stvarno nepostojećim službenim putovanjima posebnih savjetnika. Tako izrađene putne naloge je potom potpisivao, te nalagao njihovu dostavu u devizno računovodstvo Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske radi obračuna i isplate akontacija dnevnica.

Sukladno njegovim uputama izrađeno je ukupno 117 putnih naloga za službena putovanja u inozemstvo na imena posebnih savjetnika predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Nakon što su ovlašteni službenici Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske, u uvjerenju da se radi o vjerodostojnim putnim nalozima za službena putovanja u inozemstvo koja će stvarno biti i izvršena, obračunali te na teret sredstava Državnog proračuna isplatili gotov novac u visini traženih akontacija dnevnica, tako isplaćene novčane iznose okrivljenik je zadržavao za sebe, te svojim potpisom putnih računa kao naredbodavatelj potvrđivao da su službena putovanja doista i obavljena, iako je znao da to nije odgovaralo istini. Na opisani je način sebi, na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske, pribavio imovinsku korist u iznosu od 540.522,81 kunu i 1.360,00 eura.

Protiv okrivljenika je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predloženo određivanje istražnog zatvora'', navodi se u priopćenju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju