Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upitna budućnost tvrtke?

DALEKO OD DOGOVORA Sindikati ne žele uštede koje nudi HŽ Infrastruktura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Prijedlozi ušteda nisu hir Uprave već jedini mogući smjer koji donosi dugoročnu dobrobit za firmu i radnike", kažu u Upravi.

Uprava HŽ Infrastrukture i reprezentativni sindikati nisu postigli sporazum tijekom pregovora o izmjenama Kolektivnog ugovora u svrhu postizanja nužnih ušteda kojim bi se osigurala dugoročnu stabilnost tvrtke i redovito poslovanje, a postupak mirenja zaključen je 15. srpnja konstatacijom kako obje strane ostaju pri svojim stavovima, priopćila je u srijedu Uprava HŽ Infrastrukture.

Pročitajte i ovo Počele su pripreme za dolazak baterijskih vlakova baterijski vlakovi Počele pripreme za dolazak suvremenih vlakova, mogu voziti do 160 kilometara na sat Slika nije dostupna Nova uredba EU-a Zbog kašnjenja vlakova možete dobiti naknadu: Provjerite pod kojim uvjetima imate pravo na povrat novca

Uprava je dužna odgovorno i racionalno upravljati javnim novcem kako bi se omogućilo redovito i kvalitetno poslovanje tvrtke, naglašava se u priopćenju, jer se jedino na taj način mogu sačuvati radna mjesta i prava radnika u skladu s trenutnim mogućnostima.

Hajdaš Dončić: Natječaj propao zbog preskupe ponude i Pružnih građevina 

Navode kako mogućnosti koje imaju na raspolaganju nisu tako izdašne kao u prošlim vremenima, kada su bile značajno izvan realnih okvira, ali su još uvijek bitno više nego u mnogim gospodarskim subjektima.

Stoga se nastoji napraviti revizija i usklađenje prava s realnošću u kojoj živimo, a ne ukidanje, kako to sindikati predstavljaju, tvrdi Uprava.

"Prijedlozi ušteda nisu hir Uprave već jedini mogući smjer koji donosi dugoročnu dobrobit za firmu i radnike, pa Uprava niti u kom slučaju ne može pristati na prijedloge kojima se ugrožava opstojnost poslovanja", ističe se u priopćenju.

Kako bi osigurala dugoročnu opstojnost tvrtke i normalno poslovanje, Uprava je još početkom veljače sindikatima uputila zahtjev za pregovorima o uštedama u Kolektivnom ugovoru. Iznos tada predloženih ušteda bio je oko 24 milijuna kuna, no sindikati nisu pokazali razumijevanje i izričito su odbili pregovarati o prijedlogu izmjena Kolektivnog ugovora, tvrdi Uprava.

ČUDESNI JAPANCI: Pogledajte kako u samo 7 minuta ulickaju cijeli vlak

Nakon toga, u okviru mjera smanjenja prekomjernog deficita, Vlada je 23. travnja naložila HŽ Infrastrukturi daljnje fiskalne prilagodbe u ukupnom iznosu od 200 milijuna kuna, koje se odnose na smanjenje tekućih rashoda u Planu poslovanja za 2015. godinu, i to na stavkama rashoda za zaposlene, ostalih materijalnih rashoda i investicija.

U ponedjeljak, 6. srpnja, Uprava Hž Infrastrukture je Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV) podnijela zahtjev za mirenjem budući da su reprezentativni sindikati HŽ Infrastrukture tijekom pregovora pokazali potpuno nerazumijevanje za aktualni gospodarski trenutak. Mirenje je održano 8. srpnja i dogovoreno je da se pregovori nastave u ograničenom vremenskom razdoblju u trajanju od pet radnih dana.

U nastavku pregovora održana su tri sastanka, na kojima nije došlo do pomaka, i to prije svega jer sindikati nisu htjeli ni razmotriti prijedloge ušteda koje je ponudila Uprava.

S druge strane, ono što su ponudili sindikati Uprava je detaljno analizirala i ocijenila potpuno neprihvatljivim s obzirom na mogućnost provedbe i potrebno vrijeme, realne rizike te činjenicu da takav prijedlog ni približno ne osigurava nužne uštede, navodi se u priopćenju Uprave HŽ Infrastrukture. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene