Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjena mišljenja

Upitna vjerodostojnost svjedoka protiv Čermaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U protuispitivanju vještaka tužiteljstva branitelj generala Ivana Čermaka Steven Kay stavio je u pitanje vještakovu vjerodostojnost kad je riječ o utjecaju tužiteljstva na izvještaj koji je napisao, pa je sudac Alphons Orie morao upozoriti svjedoka na svečanu izjavu kojom se obvezao govoriti istinu, a od tužiteljstva je zatražio da u srijedu bez nazočnosti svjedoka podnese izvještaj o spornim pitanjima.

U Kayevu protuispitivanju otkrilo se da se svjedok vještak Raynaud Theunens u radnim verzijama izvještaja kojim se služi tužiteljstvo, za karakterizaciju generala Čermaka služio izrazom 'civilna vlast', a u konačnoj verziji to je proširio na 'civilna/vojna vlast', bez dokumenta kojim bi potkrijepio izmjenu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bivši dužnosnik MORH-a Pero Kovačević: 'VP-om je u Oluji zapovijedao Laušić, a ne Gotovina i Čermak' Slika nije dostupna Svjedočio video linkom iz Japana Bivši dužnosnik UN-a: Čermak je bio kooperativan

'Nije to neka promjena mišljenja, pregledao sam materijal, možda je bilo nekog dodatnog materijala koji mi je postao dostupan, pregledao sam i izvještaj da bih objasnio stvari koje nisu bile posve jasne, posebno kad sam na kraju pisao sažetke. Vjerojatno mi se kvalifikacija 'civilna vlast' činila nedovoljno točnom, pa sam stavio taj vojni aspekt', rekao je svjedok.

Na Kayevo pitanje smije li mu reći da se u konačnom izvještaju nije koristio dodatnim dokumentima u odnosu na one prije, svjedok je rekao 'To je moguće'. 

>> Počela obrana generala Čermaka

>> 'Čermak i vlasti nisu činili ništa nakon Oluje'

Kay je ispitivao svjedoka o mogućnosti da je do te promjene došlo na traženje tužiteljstva, a svjedokov odgovor dao je naslutiti da je on s tužiteljstvom komunicirao i više nego što je to dosad bilo poznato.

Sudac Orie rekao je da ne želi prejudicirati utjecaj koji bi izmjene poput promjene iz 'civilna' u 'civilna/vojna vlast' mogle imati, ali da se čini kako tvrdnje obrane stoje. 

'Ono što je Kay danas govorio, tužiteljstvo nije osporilo, a i svjedok je to potvrdio jer je rekao da su ranije verzije imale 'civilno', a ne 'vojno' pa me zanima je li bilo ikakve komunikacije, osim 'telepatske', članova tima i njihovih pomoćnika sa svjedokom, bilo o naslovu, strukturi, fusnotama i numeraciji', rekao je on.

'Sve me to zanima', rekao je Orie tužiocu Wespieju koji će u srijedu o tome morati govoriti bez nazočnosti svjedoka.

Na pokušaj tužioca Wespieja da se odredi neko vremensko razdoblje na koje se taj zahtjev odnosi, odvjetnik generala Ante Gotovine Luka Mišetić rekao je: 'Nema razloga ograničiti to datumom, zahtijevamo sve komunikacije koje su bitne, a tiču se izvještaja' svjedoka Theunensa.

Wespieju je Orie pročitao njegove izjave u kojima kaže da je 'radna verzija (Theunensova izvještaja) predana tužiteljstvu i nije bilo nikakvih, apsolutno nikakvih upletanja tužiteljstva prema vještaku da bi on išta mijenjao'.

Prema Oriejevim riječima, Wespie je tijekom ispitivanja svjedoka rekao: 'Da se tužiteljstvo i miješalo u rad vještaka u smislu načina na koji je vještak pisao izvještaj, mi bismo to objelodanili jer je to naša obveza'. 

U pitanje je dovedena transparentnost suda 'Neću se petljati da li je izvještaj mijenjan, ali ako pogledam to što ste vi rekli i pročitam odgovore svjedoka, nadam se da sam nešto previdio. Ako nisam, onda je to nešto što u najmanju ruku zabrinjava sudsko vijeće. Očekivali bismo transparentnost, ali to možda nije poštovano'.

Sudac Orie želi da tužiteljstvo objasni kakvih je naknadnih razgovora tužiteljstva sa svjedokom bilo, a o kojima obrana ne zna, te da tužiteljstvo objasni zašto se nije umiješalo tijekom svjedočenja vještaka Theunansa.

'Zato vas sutra pozivamo da nas izvijestite o tom pitanju, o bilo kakvim naknadnim diskusijama Theunensa i (glavnoga tužioca Alaina) Tiegera i da nam date objašnjenje zašto o tome vi niste progovorili kad ste čuli odgovore svjedoka. Svjedok je rekao (...) da je kasnije slanje radnih verzija bilo samo administrativne prirode, nisu se očekivale povratne informacije... Na temelju današnjih njegovih odgovora čini se da moramo razmisliti o tim pitanjima, ne govorim o posljedicama ili učinku toga, ali sudsko vijeće sutra želi u odsutnosti svjedoka čuti od tužiteljstva kratko izvješće o tome', rekao je Orie.

Protuispitivanjem svjedoka optužbe Theunensa nakon što u srijedu tužilac odgovori na zahtjev predsjedatelj sudskog vijeća suca Orieja, nastavlja se suđenje trojici hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, optuženih za ratne zločine u Oluji i poslije nje, u ljeto i jesen 1995.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene