Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje generalima:

Počela obrana generala Čermaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja trojici hrvatskih generala pred Haškim sudom je protuispitivanjem vještaka za vojnoobavještajna pitanja završila obrana generala Gotovine, a počela obrana generala Čermaka.

Odvjetnik Mišetić nezavisnoga je stručnjaka Reynolda Ternancea, koji svjedoči već treći tjedan, ispitivao o njegovoj tvrdnji da je general Ante Gotovina mogao zapovijedati disciplinsko kažnjavanje pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Haag: Tužiteljstvo traži odbacivanje prigovora obrane hrvatskih generala Slika nije dostupna Haag odbio smanjiti optužnicu protiv generala

Svjedok kaže kako njemu u pripremanju izvještaja nije bilo važno odnose li se Gotovinine zapovijedi na Hrvatsku ili na Bosnu i Hercegovinu.

'Nisam jasno razlikovao odnose li se zapovijedi na BiH ili na Hrvatsku', rekao je svjedok. 'Iz mojega gledišta, činjenica da su te zapovjedi upućivane jedinicama potčinjenima generalu Gotovini, bez obzira na to je li riječ o HV-u ili o HVO-u (...) i da su se nastavile upućivati, o čemu postoje izvještaji, meni znači da se zapovijedi nisu efikasno slijedile', rekao je svjedok.

Na odvjetnikovo inzistiranje da pokaže dokument prema kojem je Gotovina mogao izdavati stegovne mjere ili kazne pripadnicima HVO-a, svjedok to nije mogao učiniti. 'Nemam primjer Gotovinina izricanja stegovne mjere pripadnicima HVO-a', rekao je.

Obrana je ustrajala na tvrdnji da je temeljem tzv. Splitskoga sporazuma iz srpnja 1995., između hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana i predsjednika predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, uloga generala Gotovine u Bosni i Hercegovini bila usporediva s ulogom zapovjednika američkih snaga u Iraku koji ne može stegovno kažnjavati koalicijske britanske partnere u Iraku.

Nakon protuispitivanja obrane optuženoga generala Gotovine, Ternancea je počeo protuispitivati branitelj generala Ivana Čermaka koji je neposredno nakon Oluje postao zapovjednik zbornoga mjesta Knina.

Odvjetnik Steven Kay zasad se usredotočio na tzv. službovnik, propis koji uređuje funkcije zapovjednika zbornoga mjesta unutar vojnog sustava.

Prema svjedokovoj izjavi, zapovjednik garnizona osoba je koja na području na kojem je prisutna vojska upravlja raznim objektima za potrebe vojnih snaga koje su dio tog područja, koje su stacionirane ondje ili onuda prolaze. Radi postizanja reda i stege, zapovjednik ima pravo izdavati razna lokalna pravila na temelju kojih bi te snage morale postupati.

Nastavkom protuispitivanja svjedoka Ternancea u utorak se nastavlja suđenje Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču optuženima za zločine u tijeku i nakon 'Oluje' u kolovozu 1995.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene