Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH

Plenković: ''Ovo je zajedničko ulaganje u jačanje dobrosusjedskih odnosa i suradnje''

Hrvatska i bosanskohercegovačka vlada održavaju zajedničku sjednicu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu, a jedno je vrijeme nad njezinim održavanjem visio upitnik.

''Ovakve sjednice su putokaz međuresornim tijelima za daljnje djelovanje'', rekao je premijer RH Andrej Plenković u uvodnom obraćanju na početku zajedničke sjednice hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH u Zagrebu.

''Politička volja za podrškom BiH kad je riječ o Hrvatskoj i Vladi je zaista snažna. BiH je naša susjedna prijateljska zemlja, poštujemo je. Poštujemo njezin teritorijalni integritet, poštujemo njezino ustrojstvo, i s te strane smo i koncipirali sjednicu u tri segmenta. Prvo je da podržimo snažno daljnju europsku perspektivu BiH, osobito nakon što je BiH stekla status za što smo se mi čvrsto zalagli. Drugo, da unaprijedimo gospodarsku, prometnu, energetsku i prekograničnu suradnju dvije zemlje i treće, da BiH bude stabilna. Proces puta BiH u EU je važniji nego ikada'', istaknuo je Plenković.

Zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH druga je po redu u njegovu premijerskom mandatu.

Uoči sjednice Plenković se u Banskim dvorima sastao s predsjedateljicom Vijeća ministara Borjanom Krišto, a nakon toga je uslijedio i sastanak izaslanstava.

''Kroz suradnju i dijalog obje zemlje, možemo jačati svoje veze''

"Ova naša sjednica ima veliki značaj i važnost u potvrđivanju naših dosadašnjih dobrih i nadasve prijateljskih odnosa, ali i spremnost da radimo na daljnjem jačanju i unaprjeđenju suradnje kako na političkom, ali i na svakom drugom planu", istaknula je Krišto u uvodnom obraćanju na početku zajedničke sjednice.

Dodala je da se bilateralni odnosi između BiH i RH temelje na zajedničkim povijesnim, kulturnim vezama, ali su također usmjereni prema budućnosti: "Kroz suradnju i dijalog obje zemlje, možemo jačati svoje veze.''

"Svjesni smo iznimnog značaja kao i presudne uloge Vlade RH u procesu donošenja odluke Europskog vijeća od 15. prosinca 2022. godine i na tome vam doista veliko hvala. Dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH doista je poticaj svima nama da ubrzano krenemo na provedbi reformskih procesa i da intenziviramo našu međusobno suradnju kako unutar BiH tako i sa susjednim zemljama", kazala je Krišo.

Nakon sjednice predviđeno je potpisivanje sporazuma i izjave za medije Plenkovića i Krišto.

Na dnevnom redu sjednice nalazi se 30-ak tema od zajedničkog interesa Hrvatske i BiH. ''Ovo je prilika da svi članovi Vlade postanu svjesni širine zajedničkih pitanja'', kazao je hrvatski premijer.

''Veselimo se tražiti rješenje pitanja i ondje gdje stajališta i nisu još možda u potpunosti usuglašena i zato sam uvjeren da je današnja sjednica pozitivan impuls'', poručio je Plenković

Jedna od točaka, naime, bit će i tematika izgradnje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori.

''Današnja sjednica zajedničko je ulaganje u jačanje dobrosusjedskih odnosa i suradnje u nizu područja. Nastavljamo snažno podržavati BiH na europskom putu'', poručio je Plenković.

Trgovska gora kao kamen spoticanja?

Navodno je na radnoj večeri hrvatske Vlade i Vijeća ministara došlo do neslaganja oko točke dnevnog reda sjednice koja se odnosi na pitanje odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Dogovor o tekstu zaključka o ovoj točki nije postignut, javio je večer uoči zajedničke sjednice BHRT, uz napomenu da ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac nije prisustvovao radnoj večeri, a ministar sigurnosti Nenad Nešić ustvrdio je da ministri iz Republike Srpske neće učestvovati na zajedničkoj sjednici ako se točka o Trgovskoj gori ne nađe na dnevnom redu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Policija na terenu Zbog sudara dvaju vozila gužve između Splita i Solina: Dvije osobe zatražile liječničku pomoć

Pročitajte i ovo Napad na školu u Ugandi, ilustracija - 1 Napad u Ugandi Masakr u školi, preživjelo je tek šest osoba: ''Razmazao sam krv po glavi kako bi mislili da sam mrtav''

Moguće je, pišu tamošnji mediji, da se pitanje Trgovske gore pokrene pod točkom Razno, ali je pitanje bi li Košarac i Nešić pristali na to.

Da će pitanje Trgovske gore biti uvršteno na dnevni red sjednice, jutros je Košarac potvrdio za BHRT, ali detalje nije iznosio.

Na objavu dnevnog reda opet se čekalo i objavljen je u 10:53, a sjednica je počela u 11:18 sati.

Ministra financija Zorana Tegeltiju (SNSD) i ministra sigurnosti Nenada Nešića (DNS) mijenjaju njihovi zamjenici Muhamed Hasanović i Ivica Bošnjak, dok je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac (SNSD) u Zagrebu.


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene